Kampen mot rivningar

Västervik2006-08-22 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar på Lars Bertilssons insändare.
Kommunpartiet vdm har alltid hållit en rak linje när det gäller rivningar och byggnadsvård i Västerviks kommun. Vdm bildades för 30 år sedan just på grund av att socialdemokraterna tillsammans med dåvarande stadsarkitekten planerade en stor rivning kring Strömsgatan och Fiskarehamnen. Detta för att man ville bygga sex stora parkeringshus i stadskärnan och anlägga en flerfilig väg ute i Gamlebyviken. Det lyckades föreningen Motiv (Miljö och trafik i Västervik) att stoppa. Det finns en dom från Högsta Domstolen som bevis. Flertalet medlemmar i Motiv bildade sedan det lokala partiet vdm under ledning av Lars Frosterud.
Tänk efter, hur skulle vår fina Strandvägen och Fiskarehamnen ha sett ut i dag, om man då, 1976 byggt sex parkeringshus? Och Gamlebyviken med en bred väg istället för bryggor och båtar?

Vdm var också starkt emot den planerade rivningen av "Gröna huset" intill S:ta Gertruds kyrka. Det stöttes och blöttes och man var inte överens inom partierna då heller. Skulle någon vilja vara av med den byggnaden i dag? Den är en klenod i sitt kvarter.
När det gäller kvarteret Prosten finns en kulturhistorisk utredning, som klart anger att de båda 40-talshusen har stora kulturhistoriska värden. I utredningen står bland annat: "Hus 2 och 3 är genom sin kontinuitet i ägande samt användning till stora delar i ursprungligt 1940-talsskick. Planlösning, snickerier, fönster, dörrar, beslagning, armaturer är bevarade i sin helhet. De innehåller välproportionerade rum och en generös takhöjd". Vidare står om gårdsmiljön: "Byggnaderna skapar en väl sammanhållen gårdsmiljö. Samtliga byggnadskroppar har utgångar mot gården Genom uppförandet av hus 3 skapades ett storgårdsliknande kvarter. Gården är välbevarad med sin grundläggande planering från ombyggnaden på 1940-talet. En inventering av en kunnig trädgårdshistoriker under växtsäsongen kan ge mer information om denna del". Tänk vilken pärla detta kvarter skulle kunna bli med en varsam renovering!

Kultur- och fritidsförvaltningen har i sitt yttrande även påpekat, att det inte blir flera lägenheter vid en nybyggnad, åtminstone inte enligt de ritningar, som man fick se då. Det kanske finns andra nu?
När det gäller 1700-talshuset säger Bostadsbolaget i sitt förslag att man låter gårdsfasaden vara orörd. Javisst, men man plockar in fönster på taket, vilket helt förändrar intrycket. Dessutom har man lagt till en stor tillbyggnad med balkonger och trappor på gårdssidan. Vad är det om inte en förvanskning!
Eller är det så att de första ritningarna (som var svårlästa!) inte gäller längre? Finns det andra, som man nu undanhåller?

När det gäller ärendet med de lila fönsterbågarna, ber jag (Barbro Friberg) att få återkomma med en utförligare utredning om stadens kulturmiljö, men vår synpunkt är att man, om man inte kommer överens, skall ta hjälp av antingen länsstyrelsens kulturmiljöenhet eller av byggnadsantikvarierna vid länsmuseet i Kalmar.
Socialdemokraterna var ju inte heller överens!
Läs mer om