"Karréspjäll" redan på 50-talet

Västervik2007-01-09 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag läste i en artikel i Västerviks-Tidningen den 29 december att Fred Johnsen kritiserade Willys i Västervik, bland annat för att saluföra en styckningsdetalj av griskött, som man benämner karréspjäll. Fred Johnsen anser att karréspjäll är ett påhittat namn och att det därmed är att betrakta som falsk varudeklaration.

Själv arbetade jag under en period i början av 1950-talet inom livsmedelsbranschen (charkuteri) i både Gamleby och Västervik. Redan då var det vanligt att fläskkarrén styckades/skars på ett speciellt sätt och försåldes under beteckningen "specialstyckat revbensspjäll" eller "karréspjäll". Inget nytt under solen! Jag anser således att presschefen på Willys, Kenneth Wall, har rätt när han påstår att karréspjäll är ett vanligt sätt att benämna fläskkarré, som är styckad/skuren på ett visst sätt.

En väsentlig och avgörande skillnad jämfört med nu är dock att på 1950- och 1960-talen hade inte paketeringen av köttvaror kommit igång på allvar utan försäljningen skedde manuellt över disk i en dialog mellan kund och personal. Kunden visste således på den tiden huruvida "äkta" eller "oäkta" revbensspjäll hade inhandlats.
Och här har Fred Johnsen en poäng. Det måste naturligtvis vara svårt för den vanlige konsumenten att exakt veta vad köttförpackningarna innehåller om märkningen inte är helt entydig. Och entydig är knappast benämningen "karréspjäll", utom för kanske ett fåtal initierade.
TORBJÖRN LANZÉN
Läs mer om