Klippkapitalister i Volvo och Västervik

Västervik2006-09-13 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har under den gångna veckan kunnat höra och läsa om klippkapitalisten Christer Gardells försök att göra ett ekonomiskt aktieägarklipp i verkstadsföretaget Volvo. Det har talats om möjlig extra aktieägarutdelning genom att Volvo ökar sin skuldsättning eller genom en styckning av dagens Volvo-koncern.
Statsminister Göran Persson skräder inte på orden när han kommenterar avsikterna. Han menar att affärsmän som Christer Gardell riskerar att "slå sönder långsiktigt svenskt företagsbyggande". Moderatledaren Fredrik Reinfeldt ser också med oro på utvecklingen. "Om det finns en frånvaro av långsiktiga starka ägare så har vi sett att det kan öppna för en form av rovkapitalism. En sådan som vi är många som önskar att det inte ska finnas något utrymme för", säger han. Jag delar naturligtvis moderatledarens oro. Jag föredrar långsiktigt agerande industrikapitalister framför kortsiktigt agerande klippkapitalister.

Dagens agerande av Christer Gardell är dock inte särskilt sensationellt, i varje fall inte för en luttrad och avgående fullmäktigeledamot i Västerviks kommun. Det mest sensationella med statsministerns indignation är det faktum att inte den dåvarande partiledningen för socialdemokraterna, såväl på det lokala planet som på riksplanet, reagerade på samma sätt när Västerviks dåvarande kommunalråd Anita Bohman gjorde motsvarande reptrick.
Hon och kommunfullmäktiges majoritet vid denna tidpunkt bildade då ett kommunalt förvaltningsbolag som fick låna upp drygt 220 miljoner kronor. För dessa upplånade pengar köpte sedan det kommunägda förvaltningsbolaget kommunens aktier i Västerviks Kraft AB och Västerviks Värmeverk AB. Det bokförda värdet på aktierna var vid denna tidpunkt 4 respektive 10 miljoner. Kommunen gjorde således en reavinst på över 200 miljoner. Till detta kommer att kommunen är skattebefriad och den behövde således inte betala någon reavinstskatt. Detta stora ekonomiska klipp i samband med aktieöverlåtelse följdes sedan av ytterligare en del mindre kommunala ekonomisk klipp med anknytning till de kommunala energibolagen.

Som vanligt måste allt till sist regleras och i detta fall blir det energikonsumenterna som får stå för fiolerna. Och det är i samband med detta som det kommunala förvaltningsbolagets avkastningskrav på framförallt värmeverket kommer in. Vi har läst i Västerviks-Tidningen att värmeverket just nu är bland de mest vinstgivande företagen i Västerviks kommun. Tar man hänsyn till omsättningen blir det ännu mer iögonfallande. Styrelseordföranden säger att dagens vinst är till gagn för framtida investeringar. Jag delar inte denna syn. Min syn är att dagens vinst är en framtvingad avbetalning på den stora kommunala engångsenergiskatt som togs ut ur energibolagen för tio år sedan.

Jag har under hela mitt liv varit intresserad av energifrågor. Icke minst hur man för vårt lands välståndsutveckling på ett såväl ekonomiskt som miljömässigt sätt skall kunna producera och distribuera livsnödvändig energi. Jag kan i dag, såväl som mångårig småföretagare som lokalpolitiker, konstatera att mitt engagemang i energifrågor inte har givit några större avtryck. Starka särintressen i kombination med monopol och politisk ambition att beskatta medborgarna så långt det någonsin går gör att det inte finns någon vilja att ens diskutera lägre energikostnader för medborgarna.
Inför söndagens val säger en del att det spelar ingen större roll vem som blir nästkommande statsminister eftersom de politiska partierna numera ligger mycket nära varandra. I ett kortare perspektiv ligger det kanske något i detta konstaterande men sett i ett längre perspektiv är det väldigt avgörande om det blir en fortsatt vänsterregering eller en borgerlig fyrpartiregering. M, fp, kd och c värnar mer om de enskilda medborgarnas bästa än om dagens mäktiga särintressen med förankringar inom den socialdemokratiska sfären. Icke minst inflytandet från de sistnämnda har resulterat i dagens irrationella energipolitik med dess kapitalförstöring, extrema skatter och andra offentliga pålagor.
BERTIL LYCKE
Läs mer om