Klonade djur räddar regnskog

Ny odlingsmark. Regnskog som skövlats för att producera mat. Foto: Alberto Cesar/AP

Ny odlingsmark. Regnskog som skövlats för att producera mat. Foto: Alberto Cesar/AP

Foto: ALBERTO CESAR

Västervik2008-01-30 00:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ann Hellenborg (mp) och Carl Schlyter (mp) har i VT den 25 ondgjort sig över klonad mat. Samma dag läser jag i SvD att Amazonas regnskog huggs ned för att bereda plats för sojaodling och betesmark till köttdjur. Vad har då de två artiklarna för samband? Sojan exporteras till bland annat Sverige för att användas för köttdjursuppfödning och till mjölkkor. Tillväxten på slakttjurar måste vara snabb för att lönsamhet skall uppnås. Kombinationen avel och soja är ett framgångsrecept. Alla som hållit på med avel vet att det är svårt att hitta rätt kombination. Det kan ta 10- tals år innan det lyckas.En modell för en svensk köttdjursuppfödare kan vara att slopa sojan och få bra slaktvikter med gräs och hö. Lyckas någon bonde hitta rätt kombination, det vill säga hög tillväxt på avkomman, så ligger det nära till hands att vilja behålla den kombinationen.Amazonas regnskog är viktig. Alla vet att skog tar upp koldioxid och avyttrar syre, den så kallade fotosyntesen. Från augusti till december förra året kan avverkningen ha varit hela 7000 kvadratkilometer regnskog. Avverkningen slår hårt mot koldioxidutsläppen och minskar syretillförseln. Varje år räknar man med att omkring 7,3 miljoner hektar skog försvinner eller en yta lika stor som Panama. Var och en kan förstå att vi också får en ökad koldioxidhalt och minskad syretillförsel. Vi rubbar helt enkelt den gudomliga balansen som finns i vår natur.Kloningen av våra köttdjur kan vara en väg att rädda regnskog. Vi kan producera mer kött per ytenhet och utan att använda soja som foder.Nils Ronquist
Läs mer om