Klonade vegetarianer?

Västervik2008-02-06 00:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nils Ronquist har rätt i att det är ett stort problem att Amazonas regnskog huggs ned för att bereda plats för bland annat sojaodling och betesmark för köttdjur, särskilt när man betänker hur näringsfattig marken i regnskog egentligen är. Men att klona fram djur som får snabb tillväxt på gräs och hö är inte en rimlig lösning! Att klona djur kan låta som en självklar, naturlig fortsättning på det avelsarbete människor har sysslat med i årtusenden, men det är det inte.Kloning är en helt ny teknik, och på sätt och vis motsatsen till avel. I stället för att låta djur para sig, och låta gener blandas, så fixerar vi vissa djur som perfekta och klonar dom, alla exakt lika varandra. Är vi verkligen beredda att gå hur långt som helst för att kunna köpa billigt kött? Kommer vi att kunna hantera etiken när vi har utvecklat kloningstekniken? Finns det inte andra områden där våra forskningsresurser behövs bättre?Köttindustrin har redan problem med konsumenternas förtroende, fler och fler människor väljer att bli vegetarianer. Fast det klart att om tillräckligt många människor blir vegetarianer så har vi ju löst problemet med sojaodling i Amazonas regnskog och då kanske vi inte behöver klona för att få fram tillräckligt stora mängder kött heller…
Läs mer om