Kommunfullmäktige och kommuninnevånarna
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har olika möjligheter att ställa frågor till kommunfullmäktige. Skriftliga frågor ska ha inkommit till kommunledningskontoret tre dagar före sammanträdet. Det finns också möjlighet att komma till fullmäktige och ställa frågor muntligt om man anmäler det till mig en halvtimme före sammanträdet. Den som har idéer och förslag om något som borde göras i kommunen kan skriva medborgarförslag och skicka till fullmäktige. Informationen om allt detta kan man läsa på kommunens hemsida.
Vi har två sammanträden per år utlagda på andra orter i kommunen. Vi gör det för att det ska bli ett ömsesidigt utbyte mellan oss och allmänheten. Före sammanträdet inbjuder vi föreningar och intresserade att träffa politiker från alla partier till att framföra önskemål och synpunkter på det kommunala arbetet just i deras bygd. Kommunfullmäktiges sammanträde i maj ska vi förlägga i Edsbruk.
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Alla ärenden ska beredas av kommunstyrelsen som lämnar förslag till beslut. Med den jämvikt mellan "blocken" som är i fullmäktige är inga förslag avgjorda i förväg.
Sedan är det kommunstyrelsen som ska se till att besluten verkställs. När det är stora frågor som ska beslutas om, har vi fått information från tjänstemän och haft debatt i kommunfullmäktige för att komma till ett så bra beslut som möjligt.
Från demokratisk synpunkt ligger Västerviks kommun väl framme i arbetet med att kommuninnevånarna ska kunna påverka beslut. Mycket av det arbetet startar i demokratiberedningen, där alla partier har en ledamot.
I den nuvarande majoriteten har vi två ord som ledstjärna för vårt arbete: Öppenhet och delaktighet. Vi försöker att leva upp till det, och hoppas att kommuninnevånarna har märkt det.
Om du, Berit Hällström, vill veta mer om vårt arbete i kommunfullmäktige får du gärna kontakta mig så ska jag berätta mer.