Kränkta kvinnor behöver ditt stöd!

Västervik2004-05-12 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För tio år sedan, den 7 april 1994, började folkmordet i Rwanda. Under tre månaders tid pågick en av de värsta mänskliga katastroferna i vår tid då cirka en miljon människor dödades, de flesta tutsier. Brotten begicks framförallt av militär men även civilbefolkningen var inblandad     vänner blev mördare.
Våld mot kvinnor och flickor användes som ett strategiskt vapen under folkmordet. Uppskattningsvis våldtogs mellan 250000-500000 kvinnor. Många användes som sexslavar, tvingades gifta eller prostituera sig. De utsattes för oerhörda övergrepp, könsdelar och bröst stympades. Flertalet avrättades direkt efter övergreppen.
För de överlevande är situationen i dag både kritisk och mycket tragisk, cirka 70 procent är hivpositiva. Många har avlidit i sviterna av sjukdomen, andra väntar på att dö. Det råder inget tvivel om att massvåldtäkterna kraftigt bidrog till att sprida hivsmittan i Rwanda. De överlevande är idag svårt traumatiserade efter övergreppen.
På årsdagen av folkmordet släppte Amnesty international en rapport "Marked for Death: Rape survivors with HIV/AIDS in Rwanda". Oavsett de nationella lagförändringar som genomförts efter folkmordet, har traditionella sedvänjor företräde framför nationell lagstiftning i stora områden.
En gift kvinnas status är låg i Rwanda, men en änka eller en våldtagen kvinnas status är ännu lägre. Kvinnors underordnade sociala ställning gör dem särskilt utsatta. Fattigdomen är utbredd, vilket gör att många kvinnor tvingas att gifta, eller prostituera sig med män som har en bättre ekonomisk ställning, men som är hivsmittade. Och smittan sprids.
För att förbättra situationen i Rwanda behövs ett ökat stöd från det internationella samfundet. I dag kan bara ca 28 procent av de hiv-/aidssmittade familjerna få tillgång till basal hälso- och sjukvård. Få kan finansiera sina egna bromsmediciner. Många tvingas därför att låna pengar eller sälja sina tillgångar och odlingsmarker. Andra söker inte vård överhuvudtaget.

För att radikalt förändra situationen för Rwandas kvinnor behövs mer än bromsmediciner. Det behövs lagar som efterlevs, men framför allt behövs kunskap om kvinnors utsatta ställning och en uppriktig vilja att förändra.

Över allt i världen kränks kvinnor och utsätts för våldshandlingar. Under nära två år pågår Amnestykampanjen "Stoppa våldet mot kvinnor". Vi i Västerviks Amnestygrupp arbetar med denna kampanj och vår förhoppning är att vårt engagemang kan hjälpa kvinnor både i världen och Sverige.

Läs mer om