Kyrkovalet i Västervik

Västervik2006-03-14 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Av några insändare de senaste veckorna i VT förleds man tro att den moderata gruppen i Västerviks kyrkofullmäktige och kyrkoråd snuvats på något mandat och därmed blivit odemokratiskt och illa behandlat. Så var det inte. Alla beslut (och det var många) utom ett i kyrkofullmäktige om fördelningar av mandat togs i full enighet och likaså togs alla beslut utom ett i full enighet vid kyrkorådets val.
Även fördelningen av presidieposterna togs i full enighet mellan de tre grupperna. Därvid har moderaterna fått sina mandat och sina presidieposter helt enligt valresultatet, antingen man räknar procentuellt eller efter proportionell fördelning. Något missnöje mot detta fanns inte heller.

Det några av de moderata ledamöterna i kyrkorådet surar över är att de menar att det blivit en socialdemokrat för mycket i kyrkorådets arbetsutskott, det så kallade berednings- och personalutskottet. Detta som utgör rådets beredande arbetsutskott, väljs av kyrkorådet och består enligt "hävd" av ordföranden och vice ordföranden i församlingens olika styrande organ, oavsett "politiskt hemvist". Eftersom valen till presidieposterna varit enigt, föll dessa sex mandat ut automatiskt som ett pussel.

Vid kyrkorådets behandling hävdade dock den moderata gruppen att även dessa sex poster borde fördelas proportionellt enligt valresultatet, särskilt som den moderata gruppen fått nio röster mer än den socialdemokratiska i kyrkovalet. Moderaterna föreslog därför att kyrkorådets vice ordförande ej borde ingå i arbetsutskottet och antalet ledamöter därmed minskas till fem. Majoriteten i kyrkorådet ansåg dock att dennes erfarenheter och kunskaper från sitt tidigare arbetsliv varit till stor nytta i församlingens verksamhet och med tio röster mot tre beslöts att denne skulle få vara kvar och att den hittills gällande principen om att arbetsutskottet sätts samman utan att snegla på politisk tillhörighet skulle följas även denna gång, allt med församlingens bästa för ögonen.

Det valärende (det enda) som i kyrkofullmäktige skapade oenighet var frågan om kyrkogårdsnämnden skulle återuppstå. Denna avskaffades för ett antal år sedan för att få en mera effektiv organisation och kyrkogårdschefen gavs en utökad beslutsrätt. Fullmäktige menade att detta fungerat utmärkt och även fått positivt gehör från personalens sida, varför fullmäktige med 19 röster mot 6 beslöt att tills vidare behålla nuvarande ordning.
Så egentligen borde det inte finnas så mycket att ondgöra sig över, anser
Läs mer om