Kyrkovalet i Västervik
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Av den påföljande skriftväxlingen under denna rubrik ser vi med glädje den entusiasm och intresse kyrkofrågor skapar i vårt samhälle.
Glädjande är att flera hyllar principen att det allmänna valets utslag skall följas av "fair play" i tillsättande av platser. Dock har bristande insikt också visat sig under "ordet fritt", vilket visar vikten av att göra offentlighet av "det slutna rummet" och öppet vädra invanda beteenden.
Här bör framhållas att BPU (berednings- och personalutskottet) är kyrkorådets maktcentrum, som förbereder alla ärenden och framlägger förslag till beslut till kyrkorådet. I jämförelse med den kommunala verksamheten kan BPU sägas motsvara kommunstyrelsens arbetsutskott. Det är mot fördelningen av platser i detta utskott vi moderater reagerar.
Arne Sandelin gör en förträfflig historisk tillbakablick hur kyrkofullmäktige tidigare tillkom. Olika åsikter om nutida valsystem kan givetvis diskuteras. Nu har vi dock det system vi har och då bör demokratiska spelregler beaktas.
Insändare under pseudonym kan bero på känslighet och affektion och bör därför läsas med varsamhet. Men ibland får man andra "vibbar".
Pseudonymen "En som var där" är påfallande lik en initierad som har insikt i det inre förtroendearbetet i Västerviks församling och även ordvalen med argumentering har stora likheter med argumenten i valutskottet. Kanske en tillfällighet?
Vi frågar oss också hur länge något skall ha varit, för att ses "varande av hävd"? Skall något av hävd vara övergripande valresultat? Skall valresultat, tillkommit i demokratisk ordning "utsättas" för taktiskt manipulerande - som ingen vågar stå för?
Eftersom kyrka och församling gjorde gemensam sak med socialdemokraterna dryftade vi oss att likna detta vid en kartellbildning. Trampade vi på en öm tå?
Vi vill återigen framhålla att vi enbart hade synpunkter på antal personer i BPU. Vi lade absolut ingen värdering om person. Nomineringsfrågor avgörs inom respektive grupp.
Vad beträffar beslutet om kyrkogårdsnämnd är vi medvetna om att kyrkofullmäktige hade en annan uppfattning än oss, men det är ett beslut vi finner oss i.
Den önskan vi framfört i tidigare inlägg om ett öppnare och mera tillåtande debattklimat i kyrkorådet står vi fortfarande för.