Läkares jourersättning i tid nödvändig för fortsatt jour
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det som skiljer läkarnas kollektivavtal från de andra avtalen är att man som landstingsanställd läkare inte kan neka till jourarbete utan man är tvungen att ställa upp på jourarbete. Jourarbete utförs förutom den normal 40 timmars veckan och kan på så sätt jämföras med övertidsarbete. Detta innebär att många läkare arbetar väsentligt mer än bara sina 40 timmar i veckan för att patienter ska ha tillgång till en bra och god vård dygnet runt.
Om man, som insändaren K.L. vill göra, betalar ut, i princip, all jour/övertidsersättning i pengar så har läkaren snart kommit upp i sitt övertidstak på 200 timmar och får sedan inte längre delta i jour- eller övertidsarbete. Om istället jourarbetet kompenseras med ledig tid kommer denna att räknas av mot jour-/övertidsarbete och det blir ny möjlighet att ha jour/övertidsarbete igen - därför måste en viss del av ersättning vara i tid. Grundproblemet är att det är för få läkare, särskilt i vissa specialiteter. Efter nyår blir problemet än mer påtagligt!
Det är beklagligt att de läkare som gör en mycket stor och betydelsefull insats i sjukvårdsarbetet misstänkliggörs i K.L:s insändare. I min roll som verksamhetschef är jag glad och tacksam över att läkarna är villiga att ställa upp för patienterna och för verksamheten genom att gå sina jourer och arbeta övertid när så krävs!
Det finns i princip tre möjligheter att lösa arbetssituationen efter nyåret: 1) nyrekryteringar av läkare (det råder redan i dag en brist på röntgenläkare och den kommer förmodligen bli avsevärt större efter nyåret), 2) neddragning av dagverksamheten, 3) upphörande av jourverksamhet. Alternativ 1 och 2 är båda ungefär lika kostsamma medan alternativ 3 det absolut billigaste men det sämsta från patientens synvinkel. Det finns en ytterligare möjlighet: avstegsavtal från arbetstidslagen som kan utnyttjas när man inte kan lösa situationen på annat sätt. Med det förutsätter att Sveriges Kommuner och Landsting tillåter en sådan lösning
Det är glädjande att läsa att beredskapen i landstinget är god för att möta de nya reglerna och att det finns pengar avsatta i landstingsbudgeten (enligt Johnny Petersson (v), VT 13/10) för att hantera dessa problem - jag kan bara hoppas på att det redovisas snart så man kan börjar försöka rekrytera fler läkare.