Lidhemsskolans omorganisation

Västervik2004-05-14 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Avgående rektor lägger ned Västerviks enda Montessoriskola utan sakargument. Många barn drabbas.
Bakgrund: I slutet på januari sammankallade Lidhemsskolans rektor Tomas Sleman till det första samarbetsrådet med föräldrar sedan han började som rektor på skolan i oktober 2002.
Det var 5-6 föräldrar från hela skolan på det mötet. Många klasser hade missat kallelsen. Rektorn lade då fram ett förslag om omorganisation på skolan. Förslaget innebar att Montessoriklassen Näckrosdammen på sikt skulle avvecklas. Inga nya elever skulle tas in hösten 2004 och de 6-åringar som i dag går i klassen skulle flyttas till en annan vanlig etta till hösten.
Istället föreslog rektorn att Näckrosdammen endast skulle bli en 2-3:a dit elever från nuvarande Kattkullenklassen skulle flyttas (som inte läst enligt Montessoripedagogiken tidigare). Efter det mötet pratade Christina Österberg (förälder i Montessriklassen) och Ariane van der Ians (ansvarig Montessorilärare) om vad som kunde göras. Ariane tog också fram ett nytt organosationsförslag som hon gav till rektorn.
Det lät sedan som att rektorn tyckte att det såg bra ut och vi trodde allt var lungt. Tiden gick.
Vi fick sedan höra genom information i veckobrevet från Ariane att hennes förslag hade lagts åt sidan, utan några närmare uträkningar eller sakargument.
Då mejlade vi till Tomas den 28/3 om att vi ville ha ett föräldramöte för att få svar på vissa frågor och kunna vara med och påverka som vi vet vi har rätt till.
Vi fick då till svar att det inte var fruktsamt med något föräldramöte före påsk.
Däremot hade han bokat in ett föräldramöte med de nya 6-årsföräldrarna, så allt måste ju redan varit klart.
Den 1 april träffades Näckrosdammens (Montessori) föräldrar och skrev ner frågeställningar till rektor Tomas Sleman.
Vi fick aldrig något svar på dessa frågor, inte ens på föräldramötet den 6/5.
Vi har också fått höra att personalen blev ombedd av rektorn att inte tala om något för föräldrarna förrän allt var klart. Varför hemlighölls det av personalen?
På föräldramötet var det många föräldrar som inte hade fått någon information alls om att deras barn ska byta klass. Vissa barn får byta 3 år i rad. Det råder informations- och samrådsplikt enligt grundskoleförordningen kapitel 3.
Är inte den bruten nu?
Följder: Med Arianes förslag hade inga barn behövt byta klass. Nu kanske vi blir av med både Ariane och Montessori i ett enda drag.
På sikt är det dåligt inte enbart för Lidhemsskolan utan för hela vår kommun.
Västerviks kommun som har fått hit ett antal familjer tack vare Montessoriverksamheten.
Vi förstår ej heller Tomas argument att hans förslag är billigare då tidigare Ariane, Barbro och Caroline arbetat med Montessori i 6-9-årsverksamhet med 27 barn.

Och på föräldramötet säger rektor Tomas Sleman att Ariane, Barbro, Birgitta och Susanne ska arbeta i 8-9-årsverksamhet (2-3:a) med 26 barn.

Det rimmar för oss dåligt. Arianes förslag är inte alls mer resurskrävande.
Vi kräver svar om skolledningen tänker värna om den unika Montessoriverksamheten på Lidhem, som finns i dag, men snart är nerlagd smygvägen.
Kan man till exempel lova att Montessoriverksamheten får en ny chans nästa läsår, så kanske vi får ha kvar vår duktiga Montessorilärare Ariane?
Varför vill man förstöra något som fungerar så bra i dag utan sakargument såsom ekonomiska besparingar. Istället blir ju till exempel allt befintligt Montessorimatrial liggande och samlar damm i något förråd. Det är otryggt för barnen att byta personal och verksamhet.

Denna omorganisation ger inte alls några besparingar och rektorn har inte gett Arianes förslag en demokratisk chans. Är detta handlingssätt i överensstämmelse med Västerviks kommuns skolpolitik?

Läs mer om