Lokala insatser mot ungdomsarbetslösheten
Bra exempel. Insändarskribenten lyfter fram Vägledningscentrum i Västervik som ett gott exempel på insatser för att minska ungdomsarbetslösheten. Invigningen skedde för ett år sedan, den 17 augusti 2005, med en glad projektledare, Gunilla Andersson på Högskolecentrum, som efter fyra års planering såg sin idé bli verklighet. Här kan både arbetslösa och andra få vägledning om studier och jobb. Arkivbild: Anders Steiner
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Centern har kommit med flera förslag som ska hjälpa unga ut till riktiga jobb. Men det gäller även att vi lokalt vågar och vill satsa för att stötta alla som är unga och utan arbete här och nu.
Jag har haft åtta olika arbetsgivare sedan jag för tre år sedan stod på startlinjen till arbetslivet. Jag hade tur, ett ideellt engagemang i föreningen Rockparty gav mig en första anställning och kontakter som fört mig vidare.
Men då jag varit i kontakt med arbetsförmedlingen har jag inte fått något stöd, eller någon hjälp vidare. Bara gått på underliga möten som slutat med en klapp på axeln och "vi ses om en månad".
Skapandet av Joes Garage och Vägledningscentrum i Västervik är satsningar i rätt riktning som verkligen kan göra skillnad. Men det behövs mer. Vi måste fortsätta att titta utanför kommunen och inspireras av arbetet i Skellefteå, Karlstad och Borås. Se hur de stöttar och skapar möjligheter för unga att hitta den egna vägen till arbete, och hur lokala insatser verkligen kan förändra.
En röst på centerpartiet i september gör att tröskeln för unga in på arbetsmarknaden för alla unga i framtiden inte kommer att vara lika besvärlig att komma över.Fotnot: Lotti Jilsmos partitillhörighet föll tyvärr bort i onsdagens insändare.