Många nya företag i Västervik efter nedläggningen av Electrolux

Västervik2006-01-27 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar på insändare från "Undrande tidigare Electroluxanställda" den 17/1.
Den situation som Västerviks kommun hamnade i våren 2004 är bland det svåraste av situationer som en kommun kan hamna i. Två dagar efter Electrolux besked hade vi i kommunen bildat en organisation som gällde under sex månader. Arbetsupplägget godkändes i full politisk enighet.
Under denna period beslutades om de strategiska områden som prioriterades i det fortsatta arbetet. Några av dessa områden är välkända och återfinnes i kommunens strategiska plan för 2006. Dessa områden är regionförstoring, minskad arbetslöshet, stärka Västerviks starka profilområde samt det viktigaste att skapa förutsättningar för att flera arbetstillfällen kan skapas.
Den uppgörelse som träffades med Electrolux innebar bland annat en medfinansiering under de sex första månadernas arbete samt 20 miljoner kronor att nyttja i det arbete som bedrives inom kommunens utvecklingsarbete för att skapa nya arbetstillfällen. Pengarna har fördelats på följande sätt: 5,0 miljoner har avsatts för kommunens utvecklingsarbete, 10 miljoner för projekt inom Västervik Framåt AB samt 5,0 miljoner för insatser inom ett eventuellt kommande investmentbolag. Det senare utreds för närvarande och beslut förväntas under våren 2006.

Vad har levererats?
Arbetet har präglats av att stärka de befintliga företagen i Västerviks kommun och detta arbete bedrives inom projekt Idéförädling Västervik. Upplägget innebär att stärka och utveckla företagen, och på detta sätt behålla och öka antalet arbetstillfällen.
Inom Västervik Framåt AB drivs vidare projektet Living Lab och Sjöstaden Västervik. Samtliga projekt har rönt nationellt intresse och riktar sig till befintliga företag i Västervik samt att underlätta för nyetableringar.
I dagsläget har kommunen och Västervik Framåt AB medverkat till nystart och etablering av cirka 80 företag och detta har genererat ca 150 nya arbetstillfällen.
Detta genom de arbetssätt som vi utvecklat de två senaste åren. Vi har också konstaterat att detta är långvariga processer som kräver omfattande utredningar och kontakter med myndigheter på olika nivåer.
Jag vill också framhålla Electrolux försäljning av fastigheten till två företagare i Västerviks kommun som nu med full kraft utvecklar anläggningen och möjliggör för nya arbetstillfällen.
De stora nya arbetsplatserna som vi försökt få till Västervik har i vissa fall valt andra etableringsorter, några är dock fortfarande aktuella och beslut väntas under våren. Ett lyckat exempel är trots allt de 80-tal nya arbetstillfällen inom kriminalvården som nya anstalten på Gertrudsvik inneburit och i dag, nio månader efter att Electroluxfabriken stängde, ser vi mycket tydligt att det är befintligt näringsliv med våra profilområden plast och komposit, sjöstaden och Living Lab som skall bidra till nya arbetstillfällen.

Avslutningsvis vill jag framhålla att de medel vi erhållit från Electrolux tillsammans med bidrag från regionförbundet och staten som givit en nytändning inom kommunens företag inklusive handelsnäringen att vara med och ta ansvar för kommunens utveckling.
Den process som pågår är jag övertygad om leder till utveckling och i detta arbete är det viktigt med samsyn och samarbete inom politiken och med näringslivet.
Av de friställda från Electroluxfabriken är idag cirka 160 arbetslösa och resterande del av personalen har erhållit annat arbete eller går i utbildning eller i annan sysselsättningsåtgärd. Här har ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, Västerviks kommun och med bidrag från staten och Electrolux möjliggjort detta resultat.
Läs mer om