Marin strategi vid katastrofer
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Insatsgrupperna består främst av tre typer av fartyg.
Den första är fregatter på 6.000 ton som ledningsfartyg med utmärkt spaningsutrustning och kommunikationsförmåga. Sådana fartyg bygger i dag många länder alltifrån Norge till Spanien och det finns cirka 25 enheter av den typen inom Europa/EU. Den andra typen är hangarfartyg med vanligt flyg och helikoptrar. Förutom USA har Spanien, Frankrike, Italien och Storbritannien sådana fartyg. Det visade sig vid Tsunami-katastrofen i Asien att hangarfartyg från USA var de enda som inledningsvis kunde göra nytta i den drabbade Aceh-provinsen. Helikoptrar från US Abraham Lincoln flög in vatten och mat med stöd av marinsoldater på marken.
Den tredje fartygstypen i insatsgrupperna är de nya så kallade ?Sjöbasfartygen? som för med sig främst helikoptrar, marinsoldater samt omfattande förråd i form av ammunition, mat, bränsle och sjukvårdsutrustning.
De militära resurserna som finns måste användas vid katastrofer. Så har till exempel Indien satt in armén från landsidan i sitt eget land och skickat flottan med elva örlogsfartyg innehållande både hangarfartyg och lasarettsfartyg för att stödja Sri Lanka.
Väl samövade insatsgrupper med ledningsfartyg, hangarfartyg och sjöbasfartyg grupperade inom olika områden skulle kunna spela en betydelsefull roll både för ingripanden vid katastrofer och vid politiskt styrda övergrepp.