Modern Tjustbana förblir viktig för Västervik
Framtiden. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson anser att snabbare tågtrafik till Linköping är viktig för Västerviks framtid.Arkivbild: Ellen Kindstrand
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att banan behöver rustas snarast förstår nästan alla när man berättar att restiden för de tio milen Linköping-Västervik är drygt 1 timme och 40 minuter. Samma restid på stambanan tar en Linköpingsresenär till norra Skåne. Busstrafik som ibland förordas kan aldrig, av tidsskäl, ge fungerande pendling.
Jan-Olof Johansson viftar i VT (2007-10-29) bort Tjustbanan med hänvisning till att den är dålig och att det i dag är få resenärer. Det är ett alldeles för snävt och statiskt synsätt. Tanken med många av investeringarna i infrastruktur är ju ofta just att öka antalet resande, inte enbart att bygga bort existerande "flaskhalsar".
Som ett lysande exempel på en framgångsrik järnvägsinvestering kan nämnas Svealandsbanan. Visst skiljer sig orternas och regionens folkmängd åt, men det finns även flera likheter. Avståndet Eskilstuna-Stockholm är jämförbart med det mellan Västervik-Linköping. Det relativa förhållandet i folkmängd mellan Eskilstuna-Stockholmregionens centrala delar och Västervik-Östgötaregionens centrala delar är också någorlunda likartat. Före Svealandsbanan tillkomst var restiden densamma, 1 timme och 40 minuter. Även turtätheten var låg, med endast åtta förbindelser per dag.
Vad blev då effekterna av byggandet av banan? Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH) visar i en studie att antalet resande ökade med 700 procent, nästan omedelbart. Tågets andel av den totala trafiken har ökat från 6 till 30 procent. Andelen arbetspendlingen har nästan fördubblats. I rapporten framhålls att när det gäller Eskilstuna "... har kommunen samtidigt vänt från sjunkande befolkning och dystra sysselsättningssiffror till ett plus", vidare att "... det är klara indikationer på att tågtrafiken genererar en regional tillväxt".
När det gäller de miljöeffekter som Jan-Olof Johansson anför som skäl mot tågtrafiken så konstaterar rapporten tvärtom att "... bilinnehaven i Eskilstuna med flera tätorter har stagnerat sedan tågtrafiken inleddes, medan det i resten av landet ökat".
Väl fungerande kommunikationer till Östgötaregionen förblir ett absolut måste för Västervik och Tjust, som är en av landets allra minsta arbetsmarknadsregioner. Trenden är att pendlingen över kommungränserna ökar och att arbetsmarknadsregionerna blir färre och större, stora växer och små minskar sin befolkning. Sittpendlingen i landet över en kommungräns är 30 procent. För Västervik är den 9 procent. Det är en tydlig signal om behovet av bättre kommunikationer.
Statliga Nuteks studie över framtida arbetsmarknadsregioner visar att Västerviks kommun fortfarande år 2030 kommer att förbli en egen region - givet de politiska beslut vi i dag känner till. För Västerviks medborgare är det orimligt att passivt åse hur politisk handlingsförlamning på högre nivåer i praktiken dömer bygden till stagnation. Det är därför vi politiker och kommunledning, uppbackade av ett enigt fullmäktige, på alla sätt är så aktiva i frågan. En viktig del i bygdens framtida utveckling ligger i ett beslut om fortsatt tågtrafik på en moderniserad Tjustbana. Beslut som möjliggör en fungerande och ökande pendling. Dagens resandenivåer speglar en orimligt hög tidsåtgång och 50 års försummade investeringar, inte behovet!