Nätbolagen får C i uppförande!

Lågt betyg. Lars Jonsson i östra regionen av villaägarförbundet anser att elnätbolagen borde använda sina stora vinster till att förbättra elnäten.Foto: Roger Larsson/Scanpix

Lågt betyg. Lars Jonsson i östra regionen av villaägarförbundet anser att elnätbolagen borde använda sina stora vinster till att förbättra elnäten.Foto: Roger Larsson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-02-10 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När stormen Gudrun drog fram över landet lovade elbolagen guld och gröna skogar. Skogar, det var vad som föll ner över elledningarna och frös oss ute. Alldeles nyligen var det dags igen för elbolaget att skicka ut folk på farligt uppdrag. Stormen Per kom på besök och frös oss ute än en gång. Upptäckte ni någon skillnad från förra gången när Gudrun hälsade på?
Denna gång blev nästan 300 000 hushåll utan el. Fler människor än i flera landskap i Sverige. 50 000 abonnenter blev utan telefon, lika många som i en liten stad. Fyra dagar efter stormen är tusentals hushåll fortfarande utan ström och riskerar att vara så i ytterligare några dagar. Hur har elbolaget egentligen uppfört sig sedan Gudrun?

Med tanke på de cirka 20 miljarder som nätbolagen årligen får in från sina kunder borde takten för att bygga säkra elnät vara högre. Nätbolagen kommer nu att få betala ut miljardbelopp till drabbade abonnenter. Det borde få till följd att nätbolagen för att undvika avbrottsersättningar i framtiden ser till att gräva ner eller skapar bredare gator vid elledningarna.
Det kommer troligtvis en vinter även nästa år och året därefter med nya stormar.
Tålamodet hos dem som drabbas gång efter annan naggas i kanten. Tyvärr kan man som konsument inte byta nät leverantör, eftersom det är en monopolmarknad.
Tänk om vi kunde få en förändring av nät monopolet, precis som vi fick på telenätet för några år sedan. Med tanke på de fallande priserna på telemarknaden skulle man troligtvis kunna hoppas på samma utveckling av nätavgifterna.
Konkurrens brukar vanligtvis skapa bättre konsumentpriser. Undantaget elmarknaden i Sverige
Läs mer om