Ökad demokrati

Västervik2005-01-21 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Diskussionen efter en thailändska flodvågen har, på ytan, mest handlat om regeringens senfärdighet att skicka resurser från Sverige till Thailand. Rent logiskt hade sannolikt något dygns försening inte så stor betydelse. De som drabbats var redan döda, de som skadats redan omhändertagna av thailändarna. Däremot hade det psykologiska stödet till anhöriga kunnat ske tidigare.

Men händelseförloppet har samtidigt avslöjat blottor i det personska styrelseskicket. De var ju tidigare kända, men framträdde nu mer påtagligt: maktansamlingen hos GP själv, vanan att till ministrar utse okända personer med oklar kompetens, att plocka statsekreterare direkt från högskolan (unga, utan livs- eller arbetserfarenhet), tillskapande av en ny utredning och ett nytt ämbetsverk för varje uppdykande problem, placerande av avdankade politiker och andra vänner som generaldirektörer, utan hänsyn till kunskaper etc.
Om något för framtiden positivt kan resultera ur en katastrof, som den aktuella, skulle det kunna vara åtgärder för återvinnande av demokrati, kompetens och ämbetsmannaansvar i regering och förvaltning. Riksdagens ställning borde stärkas, så att den finge säga sitt vid utseendet av ministrar, statssekreterare och generaldirektörer.
All utnämningsmakt borde inte ligga hos GP allena.
Läs mer om