Orimliga köttpriser, dyra mellanhänder

Västervik2004-10-21 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det klagas ofta med rätta på höga priser på svenskt kött. En kritik som helt orättvist drabbar den svenske bonden. Hur orimligt lite bonden får för allt sitt arbete är det nog få som vet. Här ett aktuellt prisexempel: Lördagen den 3 oktober kostade färska, svenska lammkotletter 149 kronor kilot på Willys (Axfood) i Uddevalla. Konsum, ICA och Hemköp i Stockholm tog 169 kr/kg. Samtidigt fanns, också paketerat, irländska lammkotletter för 50 kr/kg.
Lantbrukskooperationens Swedish Meats officiella prisnotering i Land är samtidigt 27,35 kr/kg för lamm över 18 kg. Och för lamm 15-18 kg (som ger lika fina kotletter) endast 20,35 kr/kg. Ett påslag på 148 kr/kg i det värsta exemplet.
Prisledande LRF-koncernens företag som både slaktar, styckar, korvar, packar och är grossist suger på så sätt ut bönderna, landsbygden och påskyndar nedläggningen av det svenska jordbruket. Skrupelfri detaljhandel lägger sedan tydligen på oförsvarligt hög avans I stället för att slimma organisationen och hålla nere omkostnaderna investerar Swedish Meats i slakt- och charkföretag över hela världen. Bonden är utnyttjad, de svenska konsumenterna är grundlurade och får betala rekordhöga priser till mellanhänderna för svenskt kött. Plus miljardsubventioner till jordbruket via EU.
Läs mer om