Patienter får betala med hälsan för billig medicin

Besviken patient får svar av överläkare Erik Lexne. Foto: Scanpix

Besviken patient får svar av överläkare Erik Lexne. Foto: Scanpix

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Västervik2009-03-18 00:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Man blir verkligen beklämd, då man läste i Västerviks-Tidningen om vårdcentralen på Stora trädgårdsgatan där personalen blev belönad för att man skrivit ut billig medicin. På vems bekostnad är det? Jo, på oss patienter som får billig medicin utskriven, som för det mesta ger massa biverkningar och man mår fruktansvärt dåligt. Det är inte ovanligt att man får byta medicin upp till 3-4 gånger innan man får någon medicin som man klarar av att ta. Då är det vi patienter som får stå för fiolerna med merkostnad för att man får byta medicin. Ofta är det pensionärer med dålig pension. De flesta läkare skriver ut en billig blodtryckstablett som ger hosta. Det är jättejobbigt att hosta dygnet runt. Då man ber att få byta får man veta att man ska hålla läkemedelskostnaden nere. Den billiga blodtryckstabletten kostar runt femtilappen, då jag äntligen fick en annan tablett utskriven kostar den runt trehundrafemtio kronor, en tablett som jag mår bra av. Jag tycker att det är fel att vi ska vara som några försökskaniner och pröva billig medicin. Man har ju alltid hört att läkarna blev belönade för att de skrev ut en viss sorts medicin. Har alltid trott att det varit en skröna, men nu får man ju bekräftat att så är det.

Läste för ett tag sedan om de billiga medicinerna som ger så många biverkningar, att den är inte lika mycket testad (utprovad) som de dyrare medicinerna. Det säger sig ju självt att det är så.

Besviken patient

Svar direkt: När läkemedelsföretag forskat fram och testat ett nytt läkemedel godkänns det av Läkemedelsverket med avseende på kvalitet, effekt och säkerhet. När detta nya läkemedel lanseras på marknaden återstår emellertid många frågor att besvara. En vanlig missuppfattning är att alla nya läkemedel är bättre än de som redan finns på marknaden. I själva verket är så att det är bara en del av alla nya läkemedel är bättre än de som redan används. För att läkemedelsföretagen ska få tillbaka de pengar man lagt ner på att forska fram ett nytt läkemedel ges de ensamrätt på marknaden i ett antal år genom att läkemedlet beviljas ett patent. Detta innebär att andra företag inte får tillverka och/eller sälja läkemedel som innehåller samma aktiva kemiska substans. När läkemedlet är nytt har man ännu begränsade kunskaper om dess fulla fördelar och nackdelar. Under åren som går får läkarna allt mer kunskaper och erfarenhet hur läkemedlet fungerar. När patentet har gått ut tillåts andra företag att tillverka och sälja kopior av det första läkemedlet. De brukar kallas generiska läkemedel. Kopiorna jämförs med originalen enligt mycket strikta regler. Liksom originalet måste de godkännas av Läkemedelsverket innan de får säljas på apoteken. I många fall är de generiska läkemedlen så lika originalen, att Läkemedelsverket beslutar att de är utbytbara på Apoteket. I en del fall måste läkaren besluta om det går att byta från originalet till kopian - eller omvänt. Om det finns flera läkemedel som innehåller samma aktiva ämne blir det konkurrens på marknaden, och då sjunker ofta priserna. Efter en tid blir de generiska läkemedlen oftast betydligt billigare än det tidigare patentskyddade originalet. Många läkemedelsföretag tillverkar både original och kopior, ibland i samma maskiner. Det som Stora trädgårdsgatans Hälsocentral premierats för är att man är bra på att följa förskrivningsmål fastställda av Läkemedelskommittén i Kalmar Län. Dessa mål är satta med hänsyn till en rationell läkemedelsbehandling. Det innebär att man på basen av kunskap och beprövad erfarenhet ger "rätt läkemedel till rätt patient". I en rationell läkemedelsbehandling ska biverkningar ingå som en aspekt och alltid vägas mot behandlingens effekt. Om besvärliga biverkningar uppstår kan det vara rationellt att byta från ett billigt läkemedel till ett dyrare med annan verkningsmekanism, även om det inte ger bättre effekt på blodtrycket. Om effekter och biverkningar är lika ger det billigaste alternativet mest nytta för skattepengarna.
Läs mer om