Polisförbundet i Kalmar län kritiskt mot Västerviks-Tidningen

Västervik2006-06-12 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Polisförbundet i Kalmar län är kritiskt till hur Västerviks-Tidningen skött rapporteringen kring händelse där två polismän i norra Kalmar län har anmälts, åtalats samt därefter friats av Kalmar tingsrätt för påstådd misshandel alternativt tjänstefel.
VT har i flertalet artiklar "jagat upp stämningen" mot polismännen och skrivit att polismännen misshandlat oskyldiga, att polismän som varit vittnen på platsen inte sett händelsen - inte vågar vittna mot sina kollegor på grund av den starka kårandan inom polisen.
Tidningen har skrivit att om polismännen fälls kommer de att förlora jobben och så vidare. Man har "jagat upp" en hätsk stämning mot de två polismännen och i förlängningen även hela poliskåren.

VT har också på grund av skriverierna tvingat tingsrätten att flytta förhandlingarna från Västervik till Kalmar för att slippa beskyllningar för att vara partiska i målet.
Till och med efter den friande domen i tingsrätten "dömer" VT polismännen ändå genom att skriva på ett sådant sätt där andemeningen är den att polismännen trots allt var skyldiga men att på grund av en undermålig polisutredning kunde polismännen inte dömas, det vill säga polismännen som utrett ärendet har gjort det medvetet på ett så dåligt sätt att det inte kunde bli en fällande dom.
Skriverierna är subjektiva i flera stycken och syftar till en journalistik som endast har kommersiella syften - men dessutom får skriverierna indirekta subversiva anspelningar, det vill säga man undergräver allmänhetens förtroende för polisen.
Polisförbundet i Kalmar län efterlyser en större objektivitet från VT:s sida när det gäller rapporteringen beträffande händelser liknande de inträffande. Vi förstår att ett åtal mot polismän har ett stort nyhetsvärde men andra lokala tidningar har rapporterat händelser på ett mer nyanserat och opartiskt sätt än VT.

Polisjobbet är inte lätt. Att bli anmäld hör i dag tyvärr ofta till bilden av arbetet. Detta medför en ökad press på polismannen även om de allra flesta anmälningar bara är så kallade okynnesanmälningar.
De flesta poliser har några gång blivit anmälda under sin verksamma tid.
Att dessutom hängas ut i lokala media gör inte saken lättare.
Att anmälan sedan leder till åtal sätter ju ytterligare press på polismännen. Nu riskerar polismannen inte bara straff utan även att bli av med sitt arbete. Polismännen skall ofta fortsätta att arbeta under den tid som utredningen tar, detta med ett eventuellt avsked hängande över sig, detta är en arbetssituation som är mycket pressad för den enskilde polismannen. Sätt er in i denna arbetssituation. Samtidigt som en polis ofta har arbetsuppdrag som är ytterligare påfrestande, ja, ibland rent av livsfarliga.

Senaste tidens påtryckningar från främst massmedia att fler poliser måste åtalas och dömas, fler poliser måste få sparken och så vidare har lett fram till att rättsäkerheten för polismännen tenderar att bli lägre i förhållande till rättssäkerheten för allmänheten.
Åklagare skall väcka åtal om han tror att det kan bli en fällande dom i tingsrätten. Tror han inte på det skall han inte väcka åtal.
För poliser tenderar nu situationen bli annorlunda - åklagare som utreder polismål väcker numera oftare åtal mot poliser på lösare grundar än mot allmänheten. Detta eftersom trycket på dessa åklagare blivit större från media.
Uppgiften styrks bland annat från två juridikstuderande poliser i ett examensarbete vid Stockholms universitet och finns publicerat i ett senare nummer av polistidningen.

Under de senaste åren gjordes ett 70-tal anmälningar per år mot poliser i länet. I 33 procent av dessa inleddes förundersökningar och i endast i ett par fall per år ledde dessa till åtal.
Självklart skall ju vi, polisen granskas ordentligt och i de fall något brott begåtts skall vi dömas enligt svensk lag.

Polisförbundet i Kalmar län välkomnar en utomstående myndighet som skall utreda anmälningar mot poliser. Detta för att få slut på alla beskyllningar om att poliser skyddar poliser hela tiden.

Polisförbundet i Kalmar län välkomnar även någon slags legitimerad polis som gör att poliser som straffats kan bli av med sin legitimation under en viss tid och inte som i dag att vid en eventuell fällande dom som avskedas utan pardon. Risken finns annars att vi kan komma att få en mer och mer passiv polis som inte ingriper i svåra situationer på grund av rädslan att förlora jobbet om någonting går snett.
Invånarna i Kalmar län har rätt till en öppen aktiv och professionell polis och vi poliser har rätt att bli granskade och bedömda på ett objektivt sätt och inte dömda i förhand.

Polisförbundet Kalmar län
Thomas Carlsson
Läs mer om