Prioritera järnvägarna utifrån deras rätta värde

Värdet. Folkpartisten Lars Tysklind anser att regionala järnvägar ska prioriteras utifrån sitt rätta värde. Tjustbanan har liksom Stångådalsbanan stor betydelse för både små och lite större orter. Arkivbild: Ellen Kindstrand

Värdet. Folkpartisten Lars Tysklind anser att regionala järnvägar ska prioriteras utifrån sitt rätta värde. Tjustbanan har liksom Stångådalsbanan stor betydelse för både små och lite större orter. Arkivbild: Ellen Kindstrand

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-11-17 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I stort sett varje gång det kommer upp en prioriteringsdiskussion om framtiden för våra järnvägar så redovisas ett antal banor vars framtid ifrågasätts. Ofta rör det sig om banor som för många orter är förutsättningen för effektiva och miljövänliga persontransporter.
Banverket har i ett så kallat inriktningsunderlag för perioden 2010-2019 redovisat för regeringen kostnadsbilden och situationen för alla pågående byggnadsprojekt vad gäller järnvägar.
Materialet utgör grunden för den kommande prioriteringen och innehåller såväl stora nybyggnader som underhållsfrågor.
Ungefär en femtedel av det svenska järnvägsnätet består av regionalbanor med relativt måttlig trafik. På dessa sträckor utförs endast några få procent av det samlade trafikarbetet och underhållsinsatsen har varit på en nivå som motsvarat sträckornas andel av den totala trafiken. Banverket framhåller nu att ett behov av mer genomgripande upprustningsåtgärder för dessa linjer och att underhållsbehoven inte nödvändigtvis är ett resultat av dagens trafikering.

För att värdera enskilda järnvägslinjers betydelse i det nationella nätet kan man dock inte endast utgå från trafikeringen. Stor vikt måste läggas vid banors betydelse för en regions utveckling. Även den totala belastningen på miljön måste också få väga tungt, inte minst med tanke på arbetet med att bromsa en hotande klimatförändring.
Medan de stora pendeltågslinjerna runt Stockholm används av hundratusentals människor varje dag, ger regionalbanan mer avlägsna orter en snabb, effektiv och mycket bekväm direktförbindelse till det nationella trafiknätets stora knutpunkter. Därtill kommer naturligtvis dessa banor stora betydelse för den regionala pendlingstrafiken.
Regionalbanan är således en kvalitetsprodukt med avgörande betydelse för mindre orters konkurrenskraft och utvecklingsförmåga.

Det finns många exempel på detta runt om i Sverige och jag vill ta upp några.
Kinnekullebanan ger städer som Mariestad och Lidköping kontakt via järnväg med både Göteborg och Stockholm.
Ett annat bra exempel är Bohusbanans norra del, som förutom omfattande regional persontrafik, från och med och med 2006 sommartid fått regelbunden persontrafik med X 2000-avgångar till Stockholm via Herrljunga och Uddevalla. Har naturligtvis stor betydelse för den i denna region så viktiga turistnäringen.
En bana som har förutsättningar att utveckla turisttrafik, i än mer glesbygd, är Västerdalsbanan.
Stångådals- och Tjustbanorna från Linköping till Kalmar och Västervik har stor, och kan i framtiden få en än större, betydelse persontrafiken på järnväg för både relativt små och lite större orter i Småland.
Sammanfattningen blir med andra ord att regionala järnvägar måste prioriteras utifrån sitt rätta värde.
Läs mer om