Regeringen övningskör!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Som fackligt förtroendevald kan jag inte se arbetslinjen helt och fullt i förslaget om a-kassereform, eftersom linjen endast anger att det är mer lönsamt att arbeta än att inte arbeta. Har det inte alltid varit det? Ingen får högre lön men alla arbetslösa får sänkt eller ingen ersättning, med andra ord ökar skillnaden i min möjlighet att försörja mig beroende på om jag har arbete eller ej, det är där det lönsamma ligger i att ha ett arbete. Kommer då slutresultatet av reformen bli att vi som arbetstagare är villiga att lönekonkurrera för att klara den egna försörjningen och att arbetsgivaren ser möjligheter till lönedumpning?
Förslaget innebär att a-kassorna ska vara självfinansierade utifrån grad av arbetslöshet i respektive kassa. Villkoren för att få ersättning vid arbetslöshet förändras och ersättningens storlek minskar drastiskt. Var är jobben i denna arbetslinje? Jag tolkar alliansens utspel som om det alltid funnits lediga arbeten att söka och få men att allt för många i vårt samhälle har varit alldeles för lata för att arbeta?
A-kassan är och har alltid varit en omställningsförsäkring. Den är till för din och min trygghet men den tryggar också vårt samhälles framtid och utveckling eftersom det finns en möjlighet till att ta individuella risker och ställa om, det vill säga utbilda sig inom brist- och framtidsyrken. Med minskad trygghet för den enskilde kommer omställningstakten att avta i Sverige. Hur kommer vi att klara det i världens allt snabbare ekonomiska takt?
Börja i rätt ordning: Skapa jobben först, bibehåll trygghetssystemet tills vi är mogna att bära av egen kraft, sedan kan vi diskutera formerna för trygghetsförsäkringar i vårt välfärdssamhälle.
Eva Grönkvist
Fackligt förtroendevald, SKTF