Respekterat FN för världsfreden

Västervik2006-10-03 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I VT den 22 september läser jag att tillvaron i Irak är dödligaste hittills sedan Saddamregimen störtades militärt. Detta trots upptrappade insatser av USA-styrkor för att stävja våldet. Minst 6 599 civila dödades under juli och augusti. Och vi vet att det enorma dödandet fortsätter även i september; ingen ljusning är i sikte. Det var inte bra för irakier under Saddam, blev det bättre nu?
Varför faller inte Irakier president Bush om halsen, tackar för införandet av demokratin och lever som ett fredligt demokratiskt land? Finns det automatiskt i alla länder och kulturer förutsättningar för en fungerande demokrati? (Väst)världen har fått en kostsam läxa. Den i islams lära förankrade terrorismen har dessutom inte alls försvagats, den har tvärtom vitaliserats. Har världsfreden stärkts?

När ett politiskt parti gör ett dåligt val, brukar man självransaka. Borde inte USA med allierade och sympatisörer självransaka angående militärt ingripande i Irak? Förutom att man invaderade Irak för att likvidera massförstörelsevapen som inte fanns, har man utverkat för irakier ett helvete som inte ens Saddam lyckades med. Vilka slutsatser kan vi dra? Jag vill dra en.
Den största källan till konflikter i världen är olika religioner. Därvid räknar jag ateismen också som religion, ty den bygger på tro att Gud inte finns. Det finns olika andemakter som verkar i och genom människor, vi kan även verbalisera det som olika personkemi. Jag säger detta inte för att fördöma, utan för att inse och förstå. Om vi vägrar inse och erkänna, kan vi inte hantera. Vi behöver söka en gemensam nämnare genom öppen dialog. Vill även påstå att utan att alla inklusive supermakter respekterar FN, har världsfreden ingen chans!
Jan Stepán
Läs mer om