Rysk kärnkraftsutbyggnad
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den ryska regeringen har också givit klartecken till bygget av en bridreaktor i kärnkraftverket i Belojarsk. Den ska stå klar 2012 och använder mox-bränsle, en blandning av uran och plutonium. Ryska forskare vid kärnforskningscentrumet Kurchatov Institute vill bygga bridreaktorer som kan köras på upparbetat bränsle hämtat från atomubåtar, isbrytare och lättvattenreaktorer. (Uppgifterna hämtade från Ny Teknik).
Ryssland har för avsikt att exportera smutsig naturgas till Västeuropa och själva använda sig av den rena kärnenergin. Ekonomiskt är kärnkraften billigare än oljekraftverk alternativt gaseldade värmeverk. Dessutom vill Ryssland göra Västeuropa beroende av rysk energi. Detta om något borde oroa EU: s medlemsstater.
Att Tyskland behöver importera energi trots en gigantisk utbyggnad av vindkraft och trots brytning av brunkol är inte så förvånande. Vindkraft är ingen lösning på ett lands energibehov. Brunkolsbrytningen sker i dagbrott med stora sår i naturen och ett kulturlandskap omvandlas dramatiskt, där inte ens kyrkogårdar förskonas. Miljörörelsen i Tyskland har arbetat effektivt mot miljön och Tysklands kulturarv.
I Sverige har miljörörelsen också slagit in på Tysklands ohållbara väg. Jag förväntar mig att alliansen bryter denna trend innan vårt kulturlandskap översvämmats av vindkraftsparker, vår skog eldats upp och åkermarken för livsmedelsproduktion ställs om till bioenergigrödor. Vi behöver all åkermark för livsmedelsproduktion i vart fall så länge som Ryssland låter sin bördiga åkermark ligga i träda.
Nils Ronquist