Sanningen om kommunens ekonomi och budget

Västervik2007-06-12 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I ett öppet brev i VT den 7 juni finner socialdemokraternas Tomas Kronstål det mycket oroväckande att kommunens budget inte är klar. Han anklagar vidare majoriteten för att missköta ekonomin genom att inte ha byggt upp reserver för framtiden.
Att budgeten inte är klar har en mycket enkel förklaring - de nya löneavtalen. Den offentliga sektorn blev i årets avtalsrörelse överraskande löneledande. Avtalen är därför väsentligt högre än vad alla bedömare räknat med. Kommunens största utgiftspost är löner, därför påverkas också i stort sett hela budgeten.
Men Tomas Kronstål kan vara lugn, vi kommer självklart att presentera en budget och ge medborgarna besked om den kommunala verksamheten under de kommande åren.

Avtalen gör årets budget till en utmaning, inte någon påstådd misskötsel. Här kastar Tomas Kronstål verkligen sten i glashus. När vi 2003 tog över efter hans parti fanns det inte en enda krona som reserv för framtiden, bara underskott. En genomgång av fullmäktigeprotokollen de senaste fyra åren uppvisar inte heller ett enda förslag från socialdemokraterna om kommunalt sparande för framtiden.
Sanningen är att vi fick spara 30 miljoner kronor för att få ekonomin att gå ihop 2003. Så var det. Under 2006 gjorde kommunen ett rejält överskott, men det kritiserades hårt i en tidigare insändare från socialisterna.

Löneavtalets konsekvenser är en utmaning som vi i majoriteten delar med landets samtliga kommuner, även de socialdemokratiskt styrda. Självfallet måste budgeten vara i balans för 2007 och vi kommer att klara utgifterna för vård, skola och omsorg. Även inom dessa områden måste det finnas ett omvandlingstryck, precis som inom alla områden i samhället. Vi kommer inte att smita undan utan seriöst arbeta med att utveckla de verksamheter som kommunen har ansvaret för.
Vilka skolor skall läggas ned frågar socialdemokraterna. Vilka äldreboende kommer inte att byggas? Vi kommer att bygga äldreboende enligt den av kommunfullmäktige antagna planen. Kommunens elevantal minskar. Ur ett budgetperspektiv är de relevanta frågorna istället, hur många elever blir det, vad är det rimligt att en elev får kosta och hur kommer vi dit?

Vi tror på en god utveckling av näringslivet och på fler arbetstillfällen i kommunen och en minskad arbetslöshet. På så sätt får vi fler arbetstillfällen och högre skatteintäkter så att vi kan utveckla den kommunala verksamheten. Vi tror också att en konkurrensutsättning av delar av kommunens verksamhet och att en ökad valfrihet kan vara bra både för verksamheterna och för medborgarna.
Vi gick också på val på att inte höja den kommunala skatten. En skattehöjning kan säkert framstå som den bekvämaste och lättaste vägen kortsiktigt. Men hur påverkas då näringslivsutvecklingen och inflyttningen? Vad får det för långsiktiga konsekvenser? Det vi sade före valet, gör vi efter valet.
Så fungerar det politiska ansvaret i en demokrati.
Läs mer om