Se allvarligt på anmälningarna

Om en månad inleds årets Pridefestival i Stockholm, den årligen återkommande festivalen för homo- och bisexuella och transpersoner.

Västervik2008-07-02 00:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Oavsett vilken inställning man har till festivalen som sådan, bidrar festivalen till en behövlig diskussion om förhållandena för homosexuella i Sverige och världen. I går kom brottsförebyggande rådets rapport över hatbrott 2007 som visar att antalet anmälningar om hatbrott ökade med 8 procent i jämförelse med 2006. 70 procent av hatbrotten hade främlingsfientliga motiv, 20 procent homofobiska, 6 procent islamofobiska och 3 procent hade antisemitiska motiv. Framförallt är det brott med främlingsfientliga och homofobiska motiv som ökar.
Att antalet anmälda hatbrott ökar behöver inte nödvändigtvis innebära att hatbrotten blivit fler utan kan också komma sig av att benägenheten att anmäla ökat i och med att lagen blivit mer känd. Det finns stora regionala skillnader när det gäller antalet anmälda hatbrott och vilka grupper som anmäler. Detta kan vidare bero på att vissa typer av brott är vanligare på vissa platser, men det kan också handla om hur polisen prioriterar arbetet på olika ställen.
    Själva hetslagstiftningen kan man i grunden diskutera lämpligheten av. Lagen skyddar grupper i främsta hand, inte individer. Det är som individ i en grupp du kan använda dig av hetslagstiftningen. Men faktum kvarstår – att människor blir kränkta och trakasserade är allvarligt, det må gälla sexualitet, nationalitet eller andra orsaker.  
Ett homosexuellt par som vandrar genom staden blir attackerade av en några okända män Dessa misshandlar paret som endast gjort ett ”misstag”, att gå hand i hand genom staden efter en kväll på restaurang. En invandrarkille lyckas spaka bollen i mål några gånger under matchen och får stryk av några killar i motståndarlaget efteråt, för att de ogillar hans mörka hudfärg.
Det är exempel på vardagsbrott i Sverige 2008. Brott som inte får stora svarta rubriker i riksmedia, men som för den enskilde kan få enorma konsekvenser. Det är därför man måste se allvarligt på resultatet av BRÅ-rapporten.
Läs mer om