Skall min familj bli testmöss?
GMO-protest. Ann Hellenborg undrar om hennes familj ska bli testmöss. Det gör även Greenpeace på den här bilden. Foto: Yves Logghe/AP/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ändå är det minst lika svårt att vara god husmor i dag som förr - fast i dag handlar det till stor del om vår förmåga att läsa på förpackningar och ta reda på vad det egentligen är vi köper. Socker skall vi undvika, men hur mycket socker är det egentligen i 2 dl smaksatt yoghurt? Ungefär sju sockerbitar tydligen, jämfört med tre i osötat yoghurt, det vill säga om man räknar med det naturliga mjölksockret. Fett skall man, nja, inte undvika, men äta av rätt sort och i lagom mängd. Helt lätt är det inte att laga bra mat, men man kommer ändå ganska långt med sunt förnuft: mycket grönsaker och grovt bröd, undvika det som innehåller mycket salt, socker och fett.
Men grönsakerna och det grova brödet skall helst inte innehålla gifter. Jag försöker alltid köpa KRAV-märkt, eller om det finns någon annan märkning som antyder att maten är odlad utan allt för mycket gifter. Det är jobbigt, men inte omöjligt att hitta mat som är odlad med få eller inga gifter. Men när det gäller GMO, där har jag ingen som helst chans att vara god husmor åt min familj. Andelen varor som direkt eller indirekt innehåller GMO ökar hela tiden, det vet jag, men hur mycket av varorna i min korg som innehåller GMO, det kan jag inte veta.
Ungefär 50 procent av USA:s totala odlingsyta sås med GMO-frön i dag. I USA gör man ingen skillnad på GMO-grödor och andra grödor. När soja importeras vet vi inte vilken sorts soja det är, och soja finns i massa olika saker. Jag vet inte om det är farligt för människor att äta det här. Det vet ingen. En del tyder på att inplanterade egenskaper kan ge upphov till allergiska överslag, till exempel har jordnötsgener framkallat reaktioner för en tomatkonsument, och en ärtgen i en böna gav fall av både allergi och dödsfall på råttor i Australien 2005. Lite misstänksam blir jag när Monsanto så envist försökte gömma sina undersökningar på GMO-majsen Mon 863. Den gav tydligen förändringar på njurar och blodkroppar på de möss som den testades på, även om vetenskapsmännen inte är överens om dessa förändringar är farliga eller inte.
Det kommer att ta några generationer innan vi vet vilken påverkan GMO har på oss - men jag vill inte att min familj skall vara testmöss, men så länge ingen märkning finns så är det just det de är.