Ungdomarna och sommarjobben

Västervik2004-05-25 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Ungdomars situation på arbetsmarknaden har många sätt kraftigt försämrats de senaste åren. Ungdomar är mest utsatta för arbetslöshet, ungdomar har flest otrygga anställningar och om de får ett jobb så får de jobba deltid mer är övriga grupper i samhället.
I takt med att arbetslösheten ökar minskar ungdomars chans att få sommarjobb. Flera års höga arbetslöshet satt tydliga spår; kraven för att få sommarjobb har höjts och mindre seriösa arbetsgivare har kunnat spela ut ungdomar mot varandra och välja den som ställt upp till sämst villkor.
Erfarenheter från "LO:s sommarjobbstelefon", som nu finns för tionde året, visar att de största problemen finns på små privata arbetsplatser utan kollektivavtal. Sommarjobbet är många ungas första kontakt med arbetsmarknaden. Då kan det vara svårt att veta vilka villkor som gäller, och vilka krav och rättigheter man kan ställa på sitt sommarjobb och sin arbetsgivare.
I glädjen över att ha fått ett sommarjobb är det lätt att glömma bort att kolla upp så att arbetsgivaren är seriös, att arbetsplatsen är säker och att man får den lön man har rätt till. Många hamnar dessutom i en moment 22-situation. Om de ställer krav och står på sig mot arbetsgivaren så riskerar de att inte få sommarjobbet eller till och med bli av med det jobb de redan har fått. Många väljer därför att tiga, och blir därmed utnyttjade av oseriösa privata arbetsgivare.


Läs mer om