Uppmaning till lagbrott för att ge friårsledighet
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Friåret är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som syftar till att långtidsarbetslösa, invandrare och arbetshandikappade skall komma in på arbetsmarknaden, samtidigt som anställda ges möjlighet till en betald ledighet på upp till ett år.
Förutsättningen för att en vikarie för den friårsledige kan anvisas från arbetsförmedlingen är att det inte redan finns någon hos arbetsgivaren som har företrädesrätt till återanställning.
Västerviks kommun som arbetsgivare har dels ett ansvar för att verksamheten skall bedrivas med kvalificerade medarbetare och dels att uppfylla det ansvar och skyldigheter som LAS medför.
Rätten till återanställning har en arbetstagare som under minst ett år arbetat hos arbetsgivaren och vars anställning upphört. Arbetstagaren uppfyller i de flesta fall de kvalifikationskrav som verksamheten ställer och har under anställningstiden tiden lärt upp sig i arbetet och utgör en resurs när det uppstår behov av personal. Det finns inget skäl att ställa andra krav på vikarie för friårslediga än de krav som ställs på vikarier för arbetstagare som är lediga av andra skäl.
Inom äldreomsorgen finns cirka140 företrädesberättigade, många har haft vikariat upp till tre år. De arbetstagare som har företrädesrätt vill som regel inget hellre än att få en fortsatt anställning, helst tillsvidareanställning för att kunna försörja sig. Att begära att dessa skulle avstå från sin företrädesrätt kan inte uppfattas annat än kränkande, oavsett om Akko sätter sin heder i pant att dessa efter dialog (= påtryckning?) skulle avstå från sin rätt till fortsatt anställning.
Detta är anledningen till att arbetsförmedlingen inte kunnat anvisa vikarier och att så många inom bland annat äldreomsorgen ej kunnat beviljas friår.
Vi kan ändå konstatera att ett antal personer inom Västerviks kommun hittills kunnat beviljas friåret. Den dialog, som Akko efterlyser, mellan arbetsgivarföreträdare inom kommunens olika verksamheter och arbetsförmedlingen pågår och fungerar faktiskt.
Möjligheten till ett friår skapar förväntningar men också besvikelser. Att kräva att arbetsgivaren bortser från de rättigheter och skyldigheter som LAS medför och de villkor som gäller, säger mer om Akkos förhoppningar att vinna politiska fördelar än om hennes kunskap om friårets förutsättningar. Detta kan också ha motsatt verkan.
Att säga tulipanaros är lätt ? är friåret månne en maskrostulipan?(m)