Vad är lycka?

Västervik2006-03-17 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I VT den 9/3 (på ledarsidan) diskuterades några olika innebörder i begreppet "lycka". Detta begrepp är, enligt all erfarenhet, svårt att definiera, så även här. Men några reflektioner må dock tillåtas.
En innebörd kan vara att i lycka inkludera materiell välfärd, således att till exempel bättre, rymligare bostäder samt nyttigare och tillräcklig mat för dagen befordrar "lyckan", liksom även möjlighet till utbildning och sjukvård.

Att personlig rikedom uppvisar sjunkande marginalnytta torde vara allmänt erkänt, det vill säga att man har större nytta (blir "lyckligare") av den första miljonen kronor, än om förmögenheten ökar från till exempel 646 till 647 milj.kr. Om denna 647:e miljon skulle omfördelas till, säg, 10-20 uteliggare, så torde deras marginalnytta härav bli större än miljonärens nyttoförlust. Vilket talar för att en jämnare inkomstfördelning skulle öka totalnyttan i samhället.
Författaren hr Norberg anser, uppges det, för sin del, att det viktigaste för "lyckan" är att "kunna påverka sin framtid". Något han tycker försvåras av ett högt skattetryck.
Man kan förstås undra, om ungdomar, på tröskeln till arbetslivet och familjelivet, verkligen grunnar så mycket över skatterna? Och även om så vore, kanske de istället vill definiera "lyckan" som möjligheten av kunna påverka den kollektiva framtiden, i form av bra barnomsorg, en välfungerande skola, ett tryggt närsamhälle och så vidare. I "lyckan" skulle alltså ingå att kunna påverka sin framtid i samhället. Och samhället är då betjänt av vissa resurser, inklusive skattemedel.

Skribenten avslutar med att säga, att "det inte är något politiskt projekt att försöka tillhandahålla lyckan". Nej, kanske inte betydelsen att handgripligen överräcka den i ett litet paket! Däremot torde det vara en av politikens grundläggande uppgifter att skapa grundförutsättningar för individens "lycka" genom bästa möjliga samhällsförhållanden, till gagn för barnomsorg, skola, polisväsende, äldrevård etcetera.
Lyckan är nog en svårfångad företeelse. Kanske "lyckan" är det, som var för handen de perioder, när vi minst tänkte på den?
Läs mer om