Våra krav är rimliga

Västervik2005-04-05 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När du lämnar barnen till dagis övertas ansvaret av en lågavlönad välfärdsarbetare. Hon, det är oftast en hon, tvingas för det mesta att arbeta deltid. När du besöker din gamla far på ett äldreboende är det också en lågavlönad välfärdsarbetare som ser till att han får komma ur sängen, duschas, får mat och medicin. Även denna välfärdsarbetare måste sannolikt arbeta deltid.

Den korta arbetstiden beror inte på brist på arbetsuppgifter. De ständiga personalnedskärningarna beror inte heller på bristande arbetsuppgifter. I själva verket vet vi alla att det behövs mer folk, fler händer, mer kunnig personal. Men alla kommuner, alla landsting utgår ifrån att välfärdsarbetarna ställer upp och löser problemen. Och det gör de ju. Trots låg lön, trots en allt stressigare arbetsmiljö. Många ställer upp tills de stupar - det syns i sjukskrivningsstatistiken.
Arbetsgivarna har nu chansen att visa att medlemmarna i Kommunal gör ett viktigt jobb och att de räknar med att kommunalarna ska ställa upp även framöver! Sambandet är enkelt. Välfärden blir bättre och tryggare om vi vet att välfärdsarbetarna har bra arbetsvillkor. Alltså en lön som går att leva på - det gäller för vårdbiträden, undersköterskor, personliga assistenter, ambulanspersonal, kökspersonal, barnomsorgspersonal, elevassistenter, fritidsledare, parkarbetare, fastighetsskötare, vaktmästare, bilförare, lokalvårdare, räddningstjänst, renhållningsarbetare, anläggare, förrådsarbetare, maskinister, tekniker, hantverkare, trafikövervakare, sjukvårdsbiträden, labbiträden, skötare, vårdare...
Bra personalpolitik och bra välfärd hänger ihop!
Därför kräver Kommunal: Heltid ska vara en rättighet. Löneökningar för alla. Höjd lägsta lön till 15 000 kronor. Avtal om bättre arbetsmiljö. För två år sedan tog Kommunals medlemmar ett första steg mot rättvisa och jämställda löner.
Men vi behöver ta fler steg - i dag har kommunalarna 87 procent av verkstadsarbetarnas medellön. Vi uppmanar alla lokala politiker: Tala om för förhandlarna i Stockholm att skynda på med avtalet! För det är först när det centrala avtalet är klart som vi kan börja förhandla om medlemmarnas löner i landstinget och kommunerna i Kalmar län.
Kommunals medlemmar är ju så många. Det måste kosta mycket pengar att satsa på dem. Kommunals medlemmar utgör hälften av de anställda i kommunerna, men vi har bara en tredjedel av den totala lönesumman. Det finns pengar att höja våra löner med.
Läs mer om