Varför måste friskvårdstimmen bort?

Västervik2004-05-27 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Är det verkligen sant att friskvårdstimmen ska bort och ersättas med pausgympa tio minuter per dag? Jag ser med bestörtning på detta. Vad har dessa tio minuter för effekt om man jämför en sammanhängande fysisk aktivitet på 30-60 min.
Forskning och undersökningar visar att det krävs minst 30 minuters sammanhängande fysisk aktivitet med en hög puls för att det ska ge goda resultat som exempelvis blodtryck, minskad risk för benskörhet, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Svenska folkets hälsa är under all kritik och man kan se en oroande tendens på att det svenska folkets inaktivitet och brist på motion är den nya folksjukdomen och ett hot mot hela vårt samhälle. Våra livsstilsval lägger grunden för vår hälsa och livskvalitet (stress, tobak, alkohol och fysisk aktivitet).
De flesta vet att fysisk aktivitet är det viktigaste av dessa val. Och att så lite som tre halvtimmar fysisk aktivitet per vecka räcker. Fysisk aktivitet, motion och att ta hand om sin kropp ökar både det fysiska och psykiska välbefinnandet.
Jag har hört ryktas att friskvårdstimmen ska bort på grund av att sjukfrånvaron inte minskat utan tvärtom ökat. Är det verkligen anledningen till att man vill ta bort friskvårdstimmen? I så fall så ställer jag mig frågande om det finns något underlag och undersökning på detta?
Vi personal inom vården kan se många orsaker och alternativ till denna ökning av sjukfrånvaron i så fall. Vårdtyngden har blivit högre och som personal ska man hinna mer på kortare tid. På grund av alla besparingskrav så går man ofta på kortare bemanning, allt detta sammantaget tär på både kropp och vår hälsa.
Här behövs en mer noggrann undersökning av orsaken till denna ökning, om nu så är fallet. Man kan inte göra lösa sammankopplingar och egna tolkningar i det här fallet. Sunt förnuft säger väl ändå att friskvårdstimmen inte är fallet till ökningen, utan tvärtom. Troligen kommer sjukfrånvaron öka ytterligare om ni tar bort friskvårdstimmen.
Friskvård är en investering i framtiden och på personalen i Västerviks kommun. Tillgång till friskvårdstimmen främjar personalens hälsa. Det finns oändligt många fördelar med friskvårdstimmen. På vissa platser i Sverige, däribland Akademiska sjukhuset i Uppsala, har man infört ytterligare kriterier vid anställning och löneökning nämligen fysisk kompetens. Kriterierna är utformade i tre nivåer: bas, kompetent och skicklig. De anställda kan skriva kontrakt med sig själva om hur mycket de ska träna. Den huvudsakliga träningen sker på fritiden, men den som vill träna på arbetstid får göra det en timme per vecka utan löneavdrag. Tanken är att det ska fungera som en sporre och leda till bättre hälsa för de anställda.
Och om de anställda mår bättre så är ju det positivt även för arbetsgivaren.
Jag tycker att Västerviks kommun bör satsa på sina anställda och erbjuda friskvårdstimme under betald arbetstid en gång i veckan. Vinsterna för kommunen och för de anställda kommer att visa sig i framtiden.
Personalen känner sig mer tillfreds och orkar mer. Det psykiska välbefinnandet höjs, och framför allt så håller våra kroppar en längre tid. Nog måste Västerviks kommun ha råd att investera i sin personal och främja en framtida bättre hälsa? Västerviks kommun skulle vara ett bra föredöme för andra kommuner. Se på lång sikt; att ha en personal som trivs och känner att de har mer ork och kraft gynnar både det allmänna välbefinnandet, sänker sjukfrånvaron och gör att både personal och vårdtagare mår bättre.

Läs mer om