Varför ska strandpromenaden i Västervik förfulas under sommaren?

Västervik2005-04-06 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tekniska förvaltningen funderar på att stänga av Fiskaretorget i Västervik under tre månader.
Förvaltningen borde i stället vända på problemet och i stället ifrågasätta om inte det kunde hållas öppet hela året i stället. Torghandeln och hela centrumhandeln behöver bilar/människor i rörelse för att överleva. Det är endast bättre markeringar över torget som måste till för att visa våra besökare hur de skall köra och hur sakta.
Se hur våra gästande turister/besökare kör först ett varv i innerstaden för att orientera sig och sedan uppsöka någon parkeringsplats för att senare fotledes besöka de platser som de sett intressanta genom bilrutan. Att bli hänvisad en parkeringsplats långt från Fiskaretorget, från början av sitt första besök, gör troligen att de inte hittar dit utan lämnar vår stad utan att ha hittat centrum av Västervik. Det finns turister som inte hittat vare sig Fiskaretorget eller slottsruinen när de är på väg ut ur vår stad.

Enligt Polisen anser de att endast visfestivalveckan behöver en avstängning. Jag ifrågasätter om vi måste förfula det bästa vi har i Västervik och det är strandpromenaden. Under tidigare år har här en ganska underlig handel förekommit som vi som handlare i Västerviks centrum inte skulle behöva se. Flytta denna försäljning till parkeringen vid Ellen Keyskolan.
Under några sommarveckor tillåts icke Västerviksföretag att bedriva handel på en av våra finaste platser till relativt billig penning och med bara ett krav att de skall visa ett momsredovisningsintyg. De varor och tjänster som erbjuds där är ofta till högre pris än vad den etablerade centrum handeln erbjuder.
Exempel: En vara som kostar i inköp 15 kronor + moms och har ett rekommenderat utpris på cirka 30 kronor (inklusive moms) säljs oftast för minst 50 kronor i de stånd som hyrs ut av kommunen. Frågan är vart de tjugo kronor i överpris som konsumenten betalar tar vägen. Om det säljes 100 styck av denna vara så är vinsten 2 000 kronor extra. Detta borde medföra att av denna summa utgör extra 400 kronor i moms (vid normal momssats). Hur kontrollerar kommun detta? Ingen har någon synlig kassafunktion utan oftast pung runt midjan.

Tänk er alla dessa stånd, som förfular vår vackra strandpromenad, och vad de omsätter på den bästa placerade affärsytan under några sommarveckor. Om dessa affärsrörelser hade samma krav som den etablerade handeln skulle många sköna kronor i mera moms betalas in till skattemyndigheten. Dessutom sköter vår kommun renhållningen efter dessa företag, medan den etablerade handeln och fastighetsägarna får ta hand om allt skräp så gott de kan, efter helger och andra festligheter i innerstan.
Läs mer om