Varför ska Vuxenutbildningen i Västervik konkurrensutsättas?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förra året skrev Hans Hjertqvist i VT om Vuxenutbildningens kvalitetsredovisning för 2004. Enligt Hjertqvists artikel fick verksamheten en gemensam uppskattning från såväl opposition som majoritet i barn- och utbildningsnämnden, BUN.
"- Vi vill framföra vår uppskattning för de goda insatser under 2004 som rektorer och personal åstadkommit, såväl i verksamhetsutveckling som i ekonomiskt ansvarstagande."
Skrivelsen med dessa berömmande ord är underskriven av Mats Hugosson (c) och Gunnar Jansson (s).
Vad är dessa berömmande ord värda i dag? Inte mycket, med tanke på vad den borgerliga majoriteten i BUN planerar för Vuxenutbildningen och SFI, Svenska för invandrare, i framtiden.
Vi har med bestörtning tagit emot beskedet att den borgerliga 32-gruppen beslutat konkurrensutsätta i första hand SFI och i ett senare skede även övriga delar av Vuxenutbildningen.
Det märkliga med detta förfarande är att den borgerliga majoriteten ena året berömmer och lovordar verksamheten, medan samma majoritet året därpå vill flytta över kommunens eget ansvar för invandrarundervisningen till en extern aktör på den öppna marknaden, utan att någon som helst utredning gjorts för att reda ut var eventuella brister finns.
I höstas beslutade man förlägga Vuxenutbildningen och SFI till Tjustskolans lokaler från och med hösten 2006. Drygt ett halvår senare är politikerna beredda att sälja ut SFI. Detta verkar minst sagt politiskt förvirrande. Först ger man med ena handen, sedan tar man tillbaka med den andra handen. Vari ligger logiken? Förklara det för oss!
Vi som jobbar i verksamheten har överrumplats av beskedet om 32-gruppens intentioner att sälja ut SFI till lägstbjudande, men vi har inte på något sätt blivit ombedda att åtgärda den borgerliga majoritetens missnöje. För det måste väl finnas något som majoriteten i BUN är missnöjd med. Om så är fallet, undrar vi givetvis varför ingen i politisk ansvarsställning kontaktat oss för att påtala detta. Skälet kanske är enkelt. Vuxenutbildningen och SFI fungerar så bra att våra politiker inte har sakliga argument för en utförsäljning av verksamheten.
När nu inga skäl för en så radikal förändring redovisats, och när nu snabba beslut utan grundliga utredningar tagits, anser vi att våra folkvalda politiker agerar ansvarslöst.
Vi menar att det i högsta grad måste betraktas som brist på ansvar att kasta en effektiv och välrenommerad verksamhet på sophögen, utan att en ordentlig utredning görs, innan man fattar så viktiga beslut. Vad ligger i så fall till grund för beslutet? Det känns minst sagt som att 32-gruppen fiskar i grumliga vatten, och att de verkliga skälen till de snabba besluten inte lagts upp på bordet. Måhända tål de inte dagsljus. Inte gör man sig av med det som fungerar bra, såvida det inte finns starka skäl därtill. De starka skälen är som sagt inte redovisade. Men, beslutet är ändå fattat. Alltså undrar vi vilka de verkliga skälen till beslutet om konkurrensutsättning är.
Att konkurrensutsätta en verksamhet leder inte automatiskt till att kommunen gör sig fri från kostnader och problem. På andra håll i landet finns det beklagansvärda exempel på kommuner som konkurrensutsatt Vuxenutbildningen och SFI med förödande konsekvenser. I Järfälla och i Hudiksvall har man återgått till att sköta Vuxenutbildningen i kommunal regi, medan Göteborg har haft stora problem att åter få igång Vuxenutbildningen efter en tid på öppna marknaden.
Varför vill vi då behålla SFI under kommunalt ansvar? Jo, helt enkelt för att vi besitter den kompetens som är nödvändig för att bedriva verksamheten. Hos oss finns en mycket stor erfarenhet av pedagogiskt arbete. Vi är utbildade och behöriga lärare med stor erfarenhet. Vår kompetens omfattar inte bara undervisning av elever i komplicerad inlärningssituation, utan vi har också adekvat utbildning för undervisning av invandrare, analfabeter och traumatiserade elever. Verksamheten på SFI integreras redan i dag med den grundläggande undervisningen inom Vuxenutbildningen. Våra invandrare umgås således med svenskfödda elever på ett naturligt sätt i ett naturligt sammanhang. Integrationen underlättas givetvis av att vi har lärare som undervisar både inom den grundläggande undervisningen och inom SFI.
När vår verksamhet från och med i höst är förlagd till Tjustskolan kan vi återigen erbjuda invandrareleverna en heldagsundervisning i och med att SFI-undervisningen då kan varvas med orienteringskurser, bland annat datorkunskap, samhällskunskap, omvårdnad med mera. Detta har tyvärr inte varit möjligt under innevarande år, då vi haft stor brist på lokaler, sedan kommunen tog bort barackerna vid Östermalmsskolan.
Vuxenutbildningen har också ett mycket gott samarbete med andra myndigheter som socialförvaltningens integrationsenhet, Arbetsförmedlingen och gymnasieskolan. På samma sätt har vi goda relationer med Migrationsverket, som uttalat sin stora tillfredsställelse över vårt goda samarbete och över våra goda resultat.
Vi får inte heller glömma bort att värdesätta den kunskap och erfarenhet som byggts upp under den tid som SFI och Vuxenutbildningen funnits i kommunen. Samarbete och samverkan byggs inte upp över en natt! Goda resultat är ofta frukten av att engagerade människor gemensamt vårdat sina relationer och sin verksamhet.
Slutligen vill vi uttrycka vår förundran över att 32-gruppen utnyttjar invandrarna, som kanske är vår svagaste grupp i samhället, för sina egna laborativa syften. De svaga grupperna i samhället har generellt svårt att föra sin talan och tala i egen sak mot starkare grupperingar. Därför för vi nu deras talan, och vi är stolta att kunna erbjuda dem en adekvat utbildning inom SFI och Vuxenutbildningen, som båda bör vara varje kommuns skötebarn, och som inte får säljas ut på öppna marknaden.