Vart är vi på väg inom äldrevården?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På kommunala pensionärsrådets (KPR:s) sammanträde den 3 maj framkom att elva platser på Erneborg stod lediga samt sju på Nynäsgården i Hjorted. "Hur kan det komma sig?" blev frågan men vi fick inget svar. En reflexion: Socialnämndens policy tycks numera vara att alltmera satsa på vård i det egna hemmet. Vad blir konsekvenserna för de äldre? borde man först fråga sig.
Att vara anhörigvårdare dygnet om till en svårt sjuk människa är oftast en uppgift för en äldre maka eller make (sambo). Även om hemtjänsten kommer många gånger per dygn är det den anhörige som får dra det tyngsta lasset. Kanske på bekostnad av sin egen hälsa.
För ensamstående, svårt sjuka personer, blir hemtjänst och distriktssköterska oftast deras enda hjälpare eller kontakt. Ensamheten kan säkert för många upplevas svår under dygnets långa timmar. Ofta bor barn och barnbarn på annan ort och ens vänner uteblir. De är också gamla och trötta. De människor som har ett stort vård- och omsorgsbehov måste ha rätta att själva välja bo hemma eller komma till ett särskilt boende.
Eftersom också landstinget skall spara genom nedlagda vårdavdelningar på medicin och rehabilitering kan det vara risk att patienter skrivs ut alltför tidigt. Därmed skjuts ansvaret över på socialnämnden som enligt socialtjänstlagen har det yttersta ansvaret för alla som vistas i kommunen. Vårdplaneringen inför hemgången kan bli tämligen summarisk eller helt utebli. Det finns det exempel på runtom i länet.
Samtidigt med detta pågår inom kommunerna en utredning om ålderdomshemmens framtida användning, baserad bland annat på en statlig utredning om 55-64-åringarnas krav på framtidens äldreboende. De nuvarande ålderdomshemmen byggdes till största delen på 50- och 60-talen och har för låg standard. Alla rum (lägenheter) måste exempelvis förses med dusch för att uppfylla villkoren att vara en fullvärdig bostad.
Det är bra att man planerar för 40-talisternas ålderdom men minst lika viktigt är det med dem som nu är gamla och i behov av samhällets insatser och som dragit sitt strå till stacken för vår så kallade välfärd.
Socialstyrelsen och Boverket varnar i en gemensam rapport för en alltför snabb och ibland oplanerad avveckling av äldreboenden. En sämre kvalitet i vård och omsorg kan bli följden.
Dessutom kan det medföra otrygghet för de äldre och större krav på de anhöriga.
Länsstyrelsen (tillsynsmyndigheten) ställer frågan om kommunerna och landstinget klarar av att tillföra de resurser som är nödvändiga för att kunna ta hand om ett antal äldre personer med stora vård- och omsorgsbehov i det egna hemmet.
Vi i vår pensionärsförening har exakt samma frågor. Vart är vi på väg inom äldrevården.