Vem värnar om Västerviks sjukvård?

Västervik2004-09-07 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Landstinget i Kalmar län står inför stora besparingar. Alla politiker har sina förslag på besparingar. Det som är tydligast är att Jonny Pettersson (v) och Ulf Nilsson (s) värnar om sin del av länet, Oskarshamn och Kalmar medan Västervik tycks sakna representant i denna församling. Lika illa är det tydligen på den borgliga sidan trots att ett av landstingsråden, Peter Johansson (m), är hemmahörande i Västervik. Västervik får stora besparingar medan Kalmar anställer personal. Var finns rättvisan i besparingarna och var finns det dokument som säger att sjukvård bäst bedrivs i Kalmar?
Nu står besparingar i primärvården på dagordningen, en primärvård som är väl fungerande i stora delar av länet. Själv har jag varit med om att fatta beslut om att det var just primärvården som var det som skulle prioriteras och utvecklas i en riktning mot bättre tillgänglighet och ett större ansvar för patienterna. Primärvården skulle också vara länken mellan kommunernas äldreboenden och sjukhusen, den som överbryggar eventuella hinder för patienten. Dessa funktioner har primärvården, trots att extra ekonomiska resurser aldrig tillförts, skött på ett utomordentligt bra sätt. Men hur blir det nu, med stora besparingar i verksamheten? Ja ett är då säkert, det blir inte bättre.
Samma politiker som fattade besluten om satsningen på primärvården är i dag beredda att till stor del skrota den. Varför kan inte styrande försöka se sitt uppdrag ur sina väljares synvinkel? De som faktiskt gjort det möjligt för dessa personer att vara politiker på heltid. Nej, istället skärmar man av sig från väljare och patienter och gömmer sig bakom luddiga konsulters utredningar. Och var finns Anders Andersson i debatten? Landstingsrådet som inte skulle genomföra några nedskärningar inom primärvården alls. Han och de andra måste visa att ett löfte är värt det papper det är skrivet på.
Det behövs säkerligen en rad åtgärder för att komma till rätta med ekonomin i landstinget. Men börja då med er själva, föregå med gott exempel. Hur många tjänster undersköterska går det på ett landstingsmöte om varje politiker har ett arvode på cirka 2000 kronor för fyra timmars möte plus fri bil till mötet? Ett gruppmöte i ett mindre parti innebär kanske tio politiker. Alltså runt 20000 kr för ett möte.
Lägg till detta att det finns väl i vart fall sju partier representerade i fullmäktige som alla har gruppmöten minst åtta gånger per år. Sedan är det ju fullmäktigemöten med samma arvoden till samma politiker. Sedan tillkommer politiska sekreterare som är avlönade av landstinget och sist men inte minst ett antal landstingsråd med löner som vida överstiger både sina väljare och landstingets personal. Här finns alltså massor av besparingsmöjligheter precis som när det gäller det bidrag som varje politiskt parti får av landstinget beroende på mandatfördelning. Sponsring av elitfotboll är också tveksam verksamhet för en sjukvårdsdrivande instans.
2006 är det åter val i Sverige. Det är inte speciellt långt dit och vad varje väljare i norra länet bör göra fram till valdagen är att ta reda på vilka politiker som verkligen tänker föra patienternas och väljarnas talan. Lokala media har här en viktig funktion. Att ställa politiker mot väggen inför valet. Få fram vilka som sitter på sin post bara för den ekonomiska fördelen och vilka som verkligen tänker på norra länets framtid. Ta reda på vem eller vilka, oavsett partitillhörighet, som är beredd att värna just dig och din situation. Det måste bli ett slut på ett samhälle där väljarna utser en elit, som dagen efter valet vänder väljarna ryggen i fyra år. Ett ledord för framtiden borde vara: Hellre vårdpersonal i tjänst än politiker på möten.
Läs mer om