Visst försöker Holiday Club få bästa möjliga förmåner
Framåt. Kommunalrådet Harald Hjalmarsson bemöter tveksamheter till Holiday Clubs etablering. Arkivbild: Anders Steiner
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Företagen borde bidra med mera (Göte Svensson, VT 2007-01-27).
Javisst, det hade varit utmärkt om det lokala näringslivet hade kunnat ta en större andel. Företagen har erbjudits möjligheten, och det är positivt med den medverkan som sker genom Tjustgalan (och Jan B Frey). Det finns några förklaringar till att medverkan inte blir större. Västervik har historiskt haft en relativt större del av sysselsättningen i tillverkningsindustrin än i landet som helhet. Det är här de etablerade företagen finns med resurser, men att de har svårt att se någon omedelbar nytta är inte helt förvånande. De som har, eller borde ha, störst intresse är besöksnäringen, men här är företagen små och ofta resurssvaga. Härav är nivån 5 miljoner kronor ett bevis på engagemang och delaktighet i Västerviks utveckling. Av dessa anledningar behövs kommunens medverkan. Slutligen finns ingen koppling mellan Visans hus och Holiday club. Vi har hela tiden varit tydliga med var vi drar gränsen för vårt engagemang i Visans hus, och här har inget förändrats.
Gigantiska summor (Helge Svensson, VT 2007-02-01).
Skribenten är emot att kommunen medverkar med pengar i en multihall, även nu när det finns en motpart som har ett fungerande affärsidé. Han tycker samtidigt att kommunen långt tidigare borde köpt "Norra" på spekulation för 20 miljoner kronor, när det var "en bra affär". Hur många av medborgarna hade varit positiva till en sådan affär vid en tidpunkt när knappats någon enda i Tjust hade hört talas om vare sig Lars Nilsson eller Holiday Club? Jag tycker resonemanget är inkonsekvent. Dessutom bygger det på efterklokhet och det är alltid en exakt vetenskap. Vad istället vore intressant att veta är vad Helge Svensson vill att kommunen ska göra nu, inte i förrgår, för att vår bygd ska utvecklas om vi inte ska medverka i det som han tycker så förskräckliga Holiday Club?
Glädjeyrsel utan kalkyler och ska vi bara glatt betala (Nils Ronqvist, VT 2007-01-27 och 2007-02-01).
Nils Ronqvist misstänker att Holiday Club vill "skaffa sig så bra förmåner som möjligt". Det är inget jag misstänker, utan det är något jag vet. Holiday Club är ett privat företag och försöker självklart i varje förhandling få så bra vilkor som möjligt - att tro något annat vore naivt. Han efterlyser beräkningar och underlag, precis som Bo A E Johansson gjorde tidigare i sin insändare "Kommunkommersiella projekt", och det är en rimlig begäran.
Vad man dock måste inse är att det här är ett relativt komplicerad förhandling, med flera parter, och omfattar flera avtal. Det bästa är därför att kommunen öppet redovisar villkor och avtal, men först när och om allt faller på plats. Att ha en löpande debatt kring olika hypotetiska avtal och villkor löper stor risk att enbart bli förvirrande. När en överenskommelse finns mellan alla parter kommer avtalet att vara villkorat av fullmäktiges godkännande. Innan dess avser kommunen att göra en fyllig information tillgänglig för medborgarna vad gäller innehållet i de avtal där kommunen är part. Och vi vill utifrån vår tro på värdet av "öppenhet" försöka göra det på det sätt som Bo A E Johansson efterfrågade, nämligen med projektbeskrivning, kostnads-, intäkts- och konsekvensanalys, redogörelse i siffror för ansvarsförhållandena mellan kommunen och parterna, plan för markfrågorna samt genomförandeplan. Därefter ska det finnas tid till att studera och debattera materialet för kommunfullmäktiges beslut.
Åre kontra Västervik (Sven Berlin, VT 2007-02-01).
Det är riktigt att det finns stora skillnader mellan Västervik och Åre. Att Västervik kommer att bli alpin VM-arrangör är det ingen i kommunen som tror, men vi kan konstatera att vi har ganska nyligen haft VM- och EM-seglingar. Men dessa typer av arrangemang ändrar inte orternas traditionella säsongskaraktär, utan förstärker den. Framgången Holiday Club i Åre bygger inte på VM och vinterarrangemang, utan det avgörande för Holiday Club är att man bygger och erbjuder något som är så attraktivt att man får en hygglig beläggning året runt. Det är också på det sättet orten får störst hjälp med att utvecklas. Här är problemen i Västervik och Åre likartade, fast spegelvända. Åre har haft lågsäsong på sommaren, medan Västervik har haft det på vintern. Vad Holiday Club gör är att man bidrar till att förlänga säsongen till att bli året runt och därmed också bryta det traditionella mönstret. Jag tycker därför inte att bristen på VM- arrangemang är ett tillräckligt skäl för att Västervik ska säga nej till Holiday Club.