Visst känner vi till Magnus Wikander!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Magnus Wikander eller Wicander, som målade i Näshults kyrka, är känd här på Kalmar läns museum som en skicklig kyrkmålare i några av de mer påkostade kyrkorna i norra delen av Kalmar län.
Västervikssonen Wikander (1720-1794) fick sitt mästarbrev vid Stockholms målarämbete 1748 för verksamhet i Västervik. När S:ta Gertruds kyrka i Västervik byggdes ut med en korsarm i söder 1763-67 fick Wikander i uppdrag att dekorera läktarens barriär. Läktaren kallades för övrigt ungkarlsläktaren eftersom några av stadens ungkarlar ska ha bekostat utsmyckningen. De vackra målningarna på läktarens barriär illustrerar bibelord från gamla och nya testamentet.
Även i Hallingebergs kyrka fick Wikander utöva sin konstnärliga färdighet på läktarens barriär. Denna målades 1774 med porträtt som ska föreställa Jesus, apostlarna, evangelisterna, Johannes Döparen, Moses och Aron.
Wikanders arbete finns också representerat i Gamleby kyrka, med en altartavla föreställande Kristus på korset och Nattvarden. Tavlan hängde ursprungligen i Gamleby gamla kyrka som numera är ruin. En av Wikanders altartavlor finns också i Loftahammars kyrka.
Genom en händelse finns Wikanders verk troligen även representerade på norra Öland, närmare bestämt i Böda kyrka. Sannolikt var det Wikander som 1753 målade några panåer, det vill säga målning på trä, i Kristdala kyrka. Målningarna var placerade på läktarens barriär. År 1811 såldes sex av målningarna tillsammans med kyrkans orgel till Böda kyrka. Kvar i Kristdala blev dock fyra av panåerna.Källor:
Svenskt konstnärslexikon, Malmö 1967.
Boström, Ragnhild, Sveriges kyrkor Öland, Böda och S.t Olof, Uppsala 1968.
Kalmar läns museum, Inventering av kyrkobyggnader i Linköpings stift.