Yngve Råbergs hårda kamp mot hushållning
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi företrädare för majoriteten skrev så här: Kommunens tjänster varken tillhandahålls eller finansieras på en marknad. Istället fördelas de efter behov och finansieras huvudsakligen med skatt.
Av det följer dock inte med automatik, vilket Yngve Råberg tycks tro, att de tjänster som ska tillhandahållas också alltid måste produceras av kommunen själv. Jag vill poängtera att vi har mycket duktig personal som erbjuder kommunal service. Men samtidigt är jag övertygad om att alternativen till den kommunala servicen är positiv och stimulerar den kommunala utvecklingen.
Vidare skrev vi att kommunallagen kräver god hushållning och Västerviks medborgare är i sin fulla rätt att kräva att kommunens skatter och intäkter på hela 1 414 500 000 kronor används på bästa sätt. Få människor vill betala mer än absolut nödvändigt för en vara eller tjänst och vi har ingen anledning att tro Västerviks kommuns invånare skulle vara annorlunda. Som förtroendevalda är vårt uppdrag "göra pengarna dryga" för medborgarna.
När vi ovan skriver "Kommunens tjänster... fördelas efter behov", så blir det i Yngve Råbergs fria tolkning att vårt synsätt är "förödande för allas lika rätt till vård, skola och omsorg". Utifrån vilken grund gör han dessa helt vilsna påståenden?
Lika förvirrande blir det när han ondgör sig över "Visans hus" och Slottsholmen. Alla vet ju, att eftersom det rör sig om stadens antagligen mest känsliga arkitektoniska läge så är självklart kommunens tjänstemän är engagerade - konstigt vore väl annars. Vad vi därutöver bidragit med är hälften av prissumman på totalt 400 000 kronor i den tävling som förhoppningsvis ska säkerställa att den byggnad som säkert kommer att stå där i 50-100 år och bli något som vi och kommande generationer kan vara stolta över. Vi tycker det är en högst rimlig insats.
När vi är sparsamma med utgifter är det inte för att orsaka kommunens medborgare skada, utan för att med begränsade resurser följa kommunallagen om hur vår kommuns ekonomi ska skötas. När Yngve Råberg struntar i om verksamheten är effektiv eller inte och vill tillfredställa allt och allas önskemål genom att rekvirera ännu mer av medborgarnas pengar, så vill vi istället ha god hushållning och ett generationssolidariskt synsätt. Våra barn ska inte ärva en kommun med mer skulder än vad vår generation tog över.
Yngve Råberg hånar oss genom att kalla oss för "herrar" och god hushållning för att "styra som en företagskoncern". Fakta är istället att vårt handlingssätt bygger på de långsiktiga värden som en gång var en självklarhet i det svenska samhället. De omfattades tidigare till och med även av socialdemokratin, men verkar numera övergivits i den allmänna ideologiska vilsenheten.
Vi har inte ansvaret för kommunens ekonomi för att vi är vad Yngve Råberg i sitt inlägg kallar "potentater", utan för att vi i valet fått väljarnas förtroende. Vår kommun och dess ekonomis uppgift är att stå till alla medborgares tjänst. Och jag ställer åter frågan - hur skulle vi kunna sköta vårt uppdrag som förtroendevalda på något annat sätt.