Som förälder vill man ju att barnen ska få äta den allra godaste, bästa och nyttigaste maten som finns att uppbringa. Gärna ge dem tillfälle att testa nya maträtter och kanske till och med göra resor till Frankrike eller Indien genom ovanliga dofter och smaker. Och vad passar inte bättre än att göra allt detta under semestern, då det finns gott om tid.
Jag minns så väl när mina barn var små och ambitionerna höga. Jag ville baka bullar med kanel och kardemumma. Telningarna skulle få smaka sju sorters kakor från mormors gamla receptsamling, gräddtårta och rabarberpaj. Inte nog med det. De skulle få krispiga pannkakor med hemlagad sylt från egenplockade vildhallon. Sedan, för att höja deras kulinariska upplevelser ett snäpp, kokades bouillabaisse från morgon till sen kväll efter konstens alla regler. Att ”reducera” blev ett begrepp hemma hos oss. För att inte tala om när vi skulle prova indisk mat. Tanken var att det skulle ta högst en eftermiddag i anspråk. Men när vi väl handlat alla kryddor och andra ingredienser, marinerat, mortlat, och bakat naanbröd så hade nästan en hel vecka förflutit.
Visst, allt detta var ju kul på sitt sätt, men vi hade ju semester och när hela köket mer eller mindre varit upp-och-nervänt dygnet runt i en månads tid ville jag helst bara dra en filt över mig och sova i några veckor. Nej, efter den semestern så lade vi upp matlagningen på ett helt annat sätt. Det enkla sättet. Och barnen var lika mätta och nöjda för det. Kanske till och med glada över att slippa mammas matfokus, experimenterande och frågor om hur det smakar.
Mina tips till föräldrar för en skönare semester:
•Skär upp grönsaker i lagom stora plockbitar, lägg i en skål och ställ fram långt innan den lagade maten är klar. Låt barnen plocka och äta som de vill ur skålen. Samma sak med frukt.
•Gör mycket mat på en gång. Koka storgryta med pasta, potatis och ris. Ha som bas till nästkommande mål mat.
•Köttfärs. Bryn en stor sats som du bara kryddar med salt och peppar. Den kan varieras till allt möjligt; tacos, pastasås, köttsoppa, asiatiskt…
•Riv mängder med ost och ha till det som kommer på nästa punkt.
•Laga gratäng, paj, pizza eller något annat på rester. Perfekt mat att ta med på utflykten.
•Ät utomhus. Fyll en korg med plockmat, servera på matlagningspapper, skippa tallrikar och bestick. Drick ur flaskor.
•Strunta i disken. Det gör väl inget om disken står över natten ibland. Kom ihåg att ni har semester!