Släng inte mat, människa!

Hur gick det egentligen till, när vi i den rika världen slutade ta tillvara maten och började slänga den i stället?

Foto: Montage

CARINAS KRÖNIKA2016-09-29 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det gäller kylskåpet var jag en Cruella de Vil när barnen växte upp. Så här kunde det låta:

– Kan jag steka falukorven, mamma?

– Ja, i morgon men inte i dag.

– Varför?

– Därför att vi måste äta sakerna i rätt ordning och i dag behöver vi äta upp fiskresterna.

– Men jag är inte sugen på fisk.

– Ledsen, men du får äta det ändå. Man kan inte alltid få exakt det man är sugen på. Vi kan ju inte SLÄNGA mat!

Med lite planering behöver ingen mat slängas, ändå är det just det vi gör, slänger den. Att ta till vara rester är en kunskap på väg att gå förlorad. Så här kommer en tipslista för er som tycker det är svårt att veta vad resterna kan bli.

Ris, pasta, potatis. Det är lätt att koka för mycket, men resterna, liksom nästan all annan lagad mat också, håller sig fint i fem–sju dagar i kylen. Kyl ned snabbt och förvara i tättslutande burk. Kan bli fin bas i gratänger exempelvis.

Köttsnuttar. Ändbiten på en salamikorv, en baconskiva, ett halvt kycklinglår, två köttbullar, en skinkbit, en halv fläskkotlett . . . Inget är för litet att spara. Skär resterna i småbitar och samla dem i en glassbytta i frysen. Fyll på i byttan tills det räcker till en god pyttipanna. Bara att koka potatis som du steker tillsammans med purjolök och köttsnuttarna. Annars har du snuttarna som innehåll i en omelett.

Rester av squash, aubergine, lök, paprika, morot . . . ja nästan vad som helst. Mamma gör en standardröra med getost: Häll 1,5 dl grädde, creme fraiche eller grekisk youghurt i en kastrull. Smula ner 150 gram getost. Låt sjuda tills det tjocknar. Smaksätt med vitpeppar. Häll röran över resterna och gratinera i 225 grader i 15–20 minuter eller tills anrättningen fått fin färg.

Överblivet potatismos. Blanda med ägg och stek potatisplättar. Gott med lingon och bacon till.

Ostsnuttar. Riv och förvara i bytta i frysen. Tinar snabbt när du ska göra gratänger, äta tacos eller vill tillaga ostpastan Fettucine Alfredo.

Parmesanskalkar. Släng ned i köttfärssåsen och låt koka med för att ge smak. Ta bort innan du serverar.

Kokt fisk. Bör ätas dagen efter. Kanske i form av en soppa?

Trista tomater. Koka soppa, gör en salsa eller egen chilisås. Mängder av recept på nätet. Går bra att frysa.

Räk- och kräftskal. Tillsätt lök och rotsaker och koka en fond som blir basen till världens godaste soppa.

Kaffesump. Blanda med kokosolja och använd som peelingkräm. Har inte testat, men ska vara väldigt effektivt.

Grönsaker. Köp massor när de är billiga och frys in. Vissa behöver förvällas, andra inte. Googla! Röd paprika, till exempel, kostar en dryg tia kilot när den är som billigast och 80–90 kronor i vinter. Hacka i småbitar och använd i grytor, pastasåser etc. Gör likadant med dill och persilja.

Ursäkta om jag låter som en Syster Duktig som utdelar husmorstips. Men enligt Naturvårdsverket slänger varje svensk 74 kilo mat om året. Är inte det osmakligt, så säg?

Mejla mig!

Har du bra restrecept att dela med dig av? Mejla mig gärna!

Kolla in sajten Släng inte maten som har massor av bra tips.

Glöm inte att lukta och smaka på maten när du är osäker. Våra egna sinnen är bra mycket mer tillförlitliga än några bäst-före-datum!

Läs mer om