Västervik blir en otryggare plats – om fler gör som Erdogan

Det går liksom en kall kår genom journalistbranschen, sedan vår kollega Joakim Medin satts bakom galler i Turkiet.
Det blåser vindar som på riktigt kan påverka oss även i Västervik.
Pressfriheten är satt under tryck, och därmed även tilliten människor emellan.

Förutsättningarna för att bedriva journalistik i världens länder enligt Reportrar utan gränser.

Förutsättningarna för att bedriva journalistik i världens länder enligt Reportrar utan gränser.

Foto: Anders Humlebo/TT

Västervik2025-05-03 03:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kopp kaffe är i regel både god och uppiggande. Men själva grejen med koppen är för mig något helt annat.

Det är stunden. Vilan. Sekundäreffekten. Mötet med den mittemot bordet.

Precis samma sak tänker jag kring lokal journalistik.

Det är absolut både kul och viktigt att veta vad skattepengarna går till, veta vem som fått den nya chefsposten eller vad det egentligen var för pådrag i grannkvarteret häromkvällen.

Men själva grejen med journalistiken är för mig något större. Det är banden som den skapar mellan oss som bor och verkar i Västervik. Sekundäreffekten. Journalistiken som en central del i lokaldemokratin, som bygger relationer som skapar trygghet och utveckling. 

Och det här "kittet" i samhället är förstås självklart på många sätt, men precis som det är med många självklarheter riskerar även denna självklarhet att tas för given och till sist glömmas bort.

Och precis som vid alla resonemang gäller det att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi knyter idag band med människor på ett enklare sätt än förut, över landsgränser och kulturgränser. Digitala nätverk bygger också trygghet och utveckling, men vi kan aldrig snacka bort det faktum att vi bor på en viss plats. Vi kör på vissa gator och våra barn går på vissa förskolor. Det mesta av skattepengarna du pytsar in används i din geografiska närhet.

Och det är när vi möts över kvartersgränser, skolgränser, filterbubblegränser, åldersgränser, favorithockeylagsgränser, könsidentitetsgränser eller vad annat som nu formar och avgränsar oss, som vi bygger trygghet och tillit.

Och utan tillit är Västervik en otrygg plats.

undefined
Västervik centrum, en vanlig kväll. Trygg eller inte? Det är subjektivt förstås. Men den som engagerar sig i skeendena lokalt och sätter sig in i människorna som verkar här, lär uppleva stan tryggare.

Just nu blåser det vindar som vill skjuta hål på den tilliten. Vindar som håller misstron högre. Det finns självgoda människor i samhällets högsta skikt som om och om igen beskyller trovärdiga mediekanaler för att vara fejk, samtidigt som han (ja ni vet vem) själv ljuger tungan blå. Det är både paradoxalt och förbluffande. Och för varje dag som går kommer nya rapporter om journalister och mediekanaler i USA som självcensurerar sig själva av rädsla för nya drastiska presidentsbeslut som inskränker pressfriheten.

Och när nu den svenske journalisten Joakim Medin på uppdrag i ett europeiskt land åtalas och döms, för att han gör sitt jobb, då bränner det till extra mycket. Farhågan jag och många med mig har, är om detta är starten på ett tuffare och farligare arbetsklimat för journalistkåren. 

Att den globala pressfriheten redan är sämre än på mycket länge, understryker Reportrar utan gränser, vilket både kopplas till ekonomiska orsaker och politiska beslut. 

undefined
Joakim Medin, utrikeskorrespondent för Dagens ETC.

 

undefined
USA:s president Donald Trump tar varje tillfälle som ges att underminera medias förtroende hos allmänheten. Kopplingen mellan demokrati och pressfrihet är dock tydlig. Personer som tar del av lokaljournalistik röstar i högre grad, och engagerar sig i högre grad i samhället.
undefined
Turkiske presidenten Tayyip Erdogan, under ett tal den 11 april.

Och det är just strömningar som dessa som gör att vi måste slå vakt om pressfriheten. Det är inte självklart att vi kan stå opåverkade i Västervik, vindar från väst blåser ju i regel även hitåt. 

Jag och min redaktion lovar att göra vårt bästa varje dag för att fortsätta bygga dessa tillitsband. Vi är människor med fel och brister och kommer inte alltid kunna nå ända fram, men vår strävan varje dag är objektiv skildring av verkligheten i Västervik.  

Om du håller med om detta, att pressfriheten är en grundpelare för demokratin och säkerheten i världen, och att lokaljournalistiken är viktig för att bygga ett starkt Västervik, så får du gärna berätta det för din vän, och dennes vän. Vi får som sagt inte ta lokaljournalistiken och pressfriheten för självklar. 

Då riskerar den att försvagas och försvinna utan att vi märker det.

Journalistik & demokrati

En nyligen presenterad undersökning hos SOM-institutet, gjord på uppdrag av Tidningsutgivarna, skildrar nyhetskonsumtionens betydelse för demokratin.

Tre slutsatser:

Bland 18–39-åringar som regelbundet läser lokaltidningen är andelen som känner till en specifik lokalpolitiker dubbelt så stor (40 procent), jämfört med dem som sällan eller aldrig tar del av lokala morgontidningar (19 procent).

80 procent av de regelbundna nyhetsanvändarna tar ställning i frågor som rör hur kommunstyrelsen sköter sitt arbete, och hur väl offentlig service, sjukvård, grundskola och äldreomsorg fungerar i den egna kommunen. Bland sällananvändarna är siffran 66 procent. 

Bland dem som tar del av storstädernas morgontidningar och nationella nyhetsmedier uppger 10 procent fler (92%) att de röstade i senaste riksdagsvalet jämfört med dem som sällan eller aldrig tar del av dessa medier.