40-åriga Daniel Beskow har haft ett intensivt 2015, med en mängd konserter lite var stans i Skandinavien.

Nu har det alltså blivit dags för honom att besöka Småland.

I Gladhammars kyrka spelar han nu för tredje gången.

– Det är en fin konsertlokal med en mycket bra flygel, så till Gladhammar återvänder jag gärna, säger han över telefon från Tyskland.

Förresten bör det kanske poängteras att man förstås inte blir pianosolist i en handvändning, om det möjligen lät så inledningsvis. Daniel Beskow har gått den långa vägen och har en gedigen utbildning att luta sig mot. Men den där filmen om Mozart gjorde starkt intryck.

Så här berättade han i en artikel i DN härom dagen:

– Jag började spela piano på kommunala musikskolan i Visby, där jag växte upp, när jag var åtta år. Men när jag såg ”Amadeus” blev jag djupt berörd och intresset för den klassiska musiken väcktes. Och jag började öva på allvar.

Så småningom flyttade familjen till Stockholm och Daniel gick Södra latins musiklinje för att därefter direkt fortsätta till Kungliga Musikhögskolan.

Efter åren på Musikhögskolan ville han förkovra sig ytterligare och sökte sig utomlands.

Bland annat har han studerat i Norge för tjecken Jiri Hlinka, och han har även fått lektioner av tyske Peter Feuchtwanger. Det var i London.

2012 tog han sitt solistdiplom vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn.

Numera har han två platser som bas och utgångspunkt. Dels Kärrtorp i Stockholm, dels tyska Hannover där han har en lägenhet som även fungerar som musikstudio.

Studion används av honom själv och fästmön Elena, också hon pianist.

Under turnén i Skandinavien i år har han bland annat spelat Franz Schuberts ”Winterreise”, ett verk han framfört tillsammans med den tyske barytonsångaren Johannes Held.

Just nu jobbar man med en scenisk version som inbegriper både bildkonst och handling vilket innebär att man också samarbetar med en regissör.

– Vi ska till Norge och till Danmark med den versionen i vår, berättar han.

Premiären går av stapeln i ett konstgalleri i Tyskland.

I Gladhammars kyrka kommer Daniel Beskow att spela musik av Haydn, Mozart, Beethoven och Grieg. Eva-Maria Heedman håller andakt.

I den nyss nämnda DN-artikeln (apropå 40-årsdagen) svarar han så här på frågan "Vad är det du gillar med att vara konsertpianist?".

– Jag är en uttolkare med en egen personlighet som tycker om att göra egna tolkningar av vad genier som Beethoven, Mozart och Haydn skrev. Deras musik har en egen dimension, ett djup som jag verkligen älskar och som jag vill dela med mig av till en publik.