Indierockbandet Causeries gör under Parkfesten sin första spelning i Västervik sedan 2012. Det gör de med en alldeles ny singel i bagaget.

– Det ska bli superroligt att få komma till Västervik med helband och spela, säger bandets sångare Andreas Järvenpää.

– Vi har försökt få till en spelning här länge, men det har inte klaffat.

Fyra av de fem bandmedlemmarna är uppvuxna i Västervik och bildade bandet efter en flytt till Göteborg 2010. Innan dess hade Andreas Järvenpää, Jonas Nilsson, David Nilsson och Sebastian Anderot spelat i diverse olika bandkonstellationer i hemstaden. I Göteborg har bandet kompletterats med Rasmus Lindblom, som är basist och ursprungligen från Dalsland, och nu spelar de fem tillsammans.

Våren har innehållit både en del turnerande och inspelning i studio.

– Som ett mindre band har man inte lyxen att göra bara det ena eller det andra. Vi vill vara tillgängliga och förberedda på att kunna tacka ja till saker, om det dyker upp speltillfällen.

Just nu är den nya singeln, Feline, på gång och Andreas Järvenpää hävdar att det är bandets bästa verk hittills. Den kommer att släppas den 29 juni, och kommer alltså finnas ute lagom tills bandet kommer till Västervik den 6 juli.

Eftersom alla bandmedlemmarna i Causeries har vanliga jobb vid sidan av musiken försöker de ta tillvara alla tillfällen de kan för att spela tillsammans.

– Vi kan inte livnära oss på det här, men att vi får göra det här är helt fantastiskt. Att åka runt och spela med sina bästa kompisar. Vi är lyckligt lottade som får göra det här tillsammans.