Västervik Resort har besök av Norrköpings Ungdomscirkus som just nu laddar inför kommande föreställning. Barn och ungdomar tränar cirkuskonster inför den stora föreställningen på fredag kväll på Västervik Resorts camping.

– Cirkus är för alla. Ta pyramiden till exempel. Ett litet modigt barn behövs i toppen och ett gäng större starkare i botten, säger Mattias Fridahl som är en av ledarna på plats.

Under dagen får barnen med ledning av unga tränare lära sig klättra i tyg, gå på lina, jonglera och mycket mer.

Artikelbild

| Akrobaterna värmde upp med lekar. Eddie Wiklund skuttar fram i sin blå tröja.

– En annan viktig del i cirkusen är gemenskapen. Barn och föräldrar lär känna varandra under de fyra dagar de är här och relationer svetsas samman.

Barnen får även hjälpa till på cirkusområdet och lära sig säkerhetstänk och hållfasthetslära. Norrköpings Ungdomscirkus är i Västervik för tionde året i rad.

Norrköpings Ungdomscirkus är en så kallad nycirkus och startade 1979. Föreningen bärs upp av engagerade föräldrar och alla tränare är ungdomar.

– Allt är ideellt. Det finns alltid någon som kan svetsa eller ordna med bajamajor, säger Mattias Fridahl.

Artikelbild

| Det var varmt men barnen var taggade. Från vänster: Tora Edman, Ida Enström, Svea Hervius Löthman, Sickan Blomqvist, Nicole Santos Andersson, Leah Lynghaug, Tyra Molley, Eddie Wiklund, Francisco Perez Mery, Isabelle Aguirre Petersson.

Nycirkus skiljer sig från traditionell cirkus. Ofta finns det inslag av andra discipliner såsom; teater, dans och sång, men mest utmärkande är att det finns ett buskap med i akten. Årets budskap är återvinning. När Mattias inte jobbar med cirkusen pluggar han internationell klimatpolitik på universitetet i Linköping.