De är numera spridda över landet och basen för musik- och konstkollektivet Den Svenska Björnstammen är nu snarare Göteborg än Norrköping. Det är i Göteborg deras studio finns och där har nya plattan "Iskanten" (släpps 10 maj) färdigställts.

– Känns som vi fått ny energi och det har varit väldigt roligt sista tiden.

– Det här albumet är ett midtempo-album. Ett lyssningsalbum och jag tror det kommer att bli väldigt omtyckt av de som gillar oss. Jag tror också att det är lite lyxigare rent produktionsmässigt. Det blir väl så när man blir äldre och blir bättre på det man gör. Det låter väldigt bra och det känns som vi hittat nåt i det här albumet, säger Åke Olofsson.

Titeln "Iskanten" är bandet försök att sätta fingret på en turbulent tid och en passning till den rådande situationen i världen.

– Det känns så påtagligt nu på nåt sätt. Det finns en känsla av att "the winter is coming". Vi har pratat mycket om det i samband med att vi gjort låtarna. Det känns som planeten håller på att förändras och att det är till det sämre. Speglar lite vår sinnestämning under tiden vi varit i bubblan med att göra skivan.

– Sen handlar den ju om en massa andra saker också givetvis. Det är inget tema-album på det sättet. Det är också en väldigt fin titel och stark symbol.

I vanlig ordning kryddar Den Svenska Björnstammen skivsläppet med lite udda infall. Samtidigt med releasen lanserar de också ett nytt spel. Ett spel som både är analogt och digitalt på samma gång. Spelet "Krocka inte" är ett klassiskt bilspel men ändå inte. Ett försök att förklara spelet är att det är uppbyggt som varubandet i en mataffär. Under bandet sitter en magnet som du kan styra en bil med via internet. Längst bandet har det byggts upp en stad och olika hinder och sen ska speldeltagarna försöka styra bilen utan att krocka.

– Vi kommer att livestreama och kommentera det och spela låtar från albumet.

– Det har förstås tagit mer tid än vi trodde. Jag har nog jobbat mer än heltid i två veckor med det här nu och har blåsor av limpistolen över hela händerna, skrattar Åke Olofsson.

Förutom vinyl och sedvanliga streamingtjänster släpps också "Iskanten" som en specialbyggd "musiklåda" av trä i begränsad upplaga. En träkloss per låt stoppas ner i lådan och låten spelas upp.

– Vi kommer att försöka göra så många vi orkar. Den är verkligen skitsnygg. Den blir också pris för dem som vinner spelet, säger Åke Olofsson.

Läget i Björnstammen-campen just beskriver Åke Olofsson som mycket bra.

– Sånt går alltid upp och ner och folk har ju andra liv vid sidan av också men just nu har alla ett väldigt starkt fokus på Björnstammen och alla är väldigt engagerade. Det känns väldigt bra just nu.

Den svenska Björnstammen består av Ambjörn Göransson, Dan Brännvall, Klas Isaksson, Petter Frisendahl, Mattias Göransson, Åke Olofsson.