Starka, klara färger, kvinnor, hus och stadsmiljöer. Klurigt och underfundigt. Det är så vi känner Västervikskonstnären Benny Ekmans konstuttryck. Nu har en ny utställning just öppnat på LoftaCaffè som konstnären kallar "20 år i vår". För 20 år sedan hade han sin första utställning på Västerviks stadsbibliotek.

Dessförinnan hade han arbetat som snickare, byggnadsingenjör och lärarvikarie.

– Jag  målade och tecknade en hel del under tiden jag jobbade, men det var först när jag beslutade mig för att släppa allt annat som det lossnade på allvar.

Artikelbild

| Benny Ekman fick inspriation till dessa verk efter en resa i Indien.

Det har blivit ett otal utställningar och medverkan inom olika konstprojekt.

– Det har verkligen varit 20 häftiga år. Jag har gjort flera resor också, bland annat till Indien, säger han och visar ett antal kvinnoansikten med långa tygstycken, saris, som faller ned på golvet.

Kvinnorna, jämte husen är Benny Ekmans huvudmotiv.

– Jag har alltid fascinerats av kvinnor. Hur ni klär er, smink, smycken och former.

Artikelbild

| "Det har varit 20 häftiga år", säger Benny Ekman om sin tid som konstnär.

Det verkar pågå ett ständigt bildflöde i Benny Ekmans huvud. Han berättar att idéer till motiv kommer till honom genom intryck från vardagen, resor och möten med människor.

– Och när jag skissar leder det genast till något annat och nytt. Vissa perioder jobbar jag jättemycket och ibland blir det inget alls.

Artikelbild

| "Änglaspelet". Ett motiv från stadsdelen Gamla norr i Västervik.

När det gäller konstnärliga förebilder nämner Benny Ekman surrealisten Salvador Dali och naivisten Olle Olsson Hagalund.

Utställningen "20 år i vår" visas på LoftaCaffè fredagar till söndagar fram till den 14 april.