Fjolårets P3 Guld fick ett viralt ögonblick när komikern Marcus Berggren ställde sig på scenen och delade ut verbala smockor till svenska artister som Hov1, Kapten Röd och Håkan Hellström.

I år är Berggrens roll utökad till programledare tillsammans med Tina Mehrafzoon, som gör sin femte P3 Guld-gala i tv-rutan.

Min fördom om komiker är att de är trötta och sura och enbart orkar göra narr av andra. Men sådan är inte Marcus, tvärtom. Han är kvick, rolig och väldigt snäll, säger Mehrafzoon.
Artikelbild

| "Smålandsbonden, han Karl-Oskar på antabus, ni vet han som rökte en spliff i London 2009 och har släppt sju skivor om sitt svåra missbruk", skämtade komikern Marcus Berggren om indierockbandet Avantgardets sångare Rasmus Arvidsson på fjolårets P3 Guld. Berggren säger att han inte tänker hålla igen på årets prisutdelning heller. Arkivbild.

"Bättre och fetare"

För Marcus Berggrens del har programledaruppdraget inte medfört någon ökad nervositet. Om förväntningen är att han ska leverera fler fräsande passningar så vill han leva upp till den.

Jag vill göra det bättre och fetare ändå. Hade jag inte haft ambitionen att göra det ännu roligare och bättre i år så hade jag inte tackat ja, säger han.
Det känns inte nervöst, och det är nog för att jag gör det med Tina som kan det här utan och innan. Om det mot förmodan skulle gå käpprätt åt helvete så känns det ändå som att det var värt det, för vi har haft det så bra tillsammans.

"Kommer att gråtas"

Sedan P3 Guld instiftades 2003 har prisceremonin utmärkt sig som ett folkligt alternativ till Grammisgalan, tack vare att lyssnarna är med och utser pristagarna. I år kommer även publikens deltagande att märkas i en hyllning till stjärnproducenten Tim "Avicii" Bergling som dog i fjol.

Exakt hur hyllningen kommer att se ut är hemligt, men före årsskiftet bad Tina Mehrafzoon P3 Gulds Twitterföljare att skicka in korta videomeddelanden med berättelser om vad Avicii betytt för dem.

2018 var åtminstone för mig väldigt präglat av Aviciis bortgång. Vi vill verkligen göra en fin hyllning till honom och hans musik under galan. Jag kan inte säga hur, men det kommer att gråtas, säger hon.

P3 Guld direktsänds i SVT1 och P3 den 19 januari.