Trots sina blott 20 år på jorden har hon hunnit med fler tv-sända talangtävlingar än de flesta hinner med under en hel livstid. Lisa Ajax fick sitt stora genombrott när hon deltog i TV4:s "Idol" 2014 – och vann, som yngsta tävlande hittills.

Nu gör hon sin tredje Melodifestival – fortsätter hon i den här takten kommer hon att slå Ann-Louise Hansons rekord på 14 låtar innan hon fyller 35.

Ville inte fortsätta

Artikelbild

| Lisa Ajax bidrag handlar om olycklig kärlek – någonting hon själv har upplevt. "Det kändes väldigt rätt med den här låten för alla inblandade och rätt för mig i tiden som kan relatera till den", säger hon.

Men efter genombrottet hade Ajax inga planer på att fortsätta tävla i tv.

Efter "Idol" så sade jag att jag inte ville vara med, jag hade precis gått ur en stor musiktävling i tv. Skulle jag hoppa direkt till nästa? Men jag är väldigt glad att jag ställde upp, det här är hur kul som helst, säger Lisa Ajax.

Hennes bidrag i år heter "Torn" och handlar om olycklig kärlek.

Folk får tolka den på det sätt de vill, men för mig handlar det om när kärlek inte är besvarad och att det gör ont, berättar Lisa Ajax.
Artikelbild

| Två gånger tidigare har Lisa Ajax tagit sig vidare till final i Melodifestivalen. Nu hoppas hon på att göra det en gång till. "Det är klart att jag skulle bli besviken om jag varken gick till final eller Andra chansen", säger hon.

Det är inte jag som har skrivit låten men jag kan relatera till den. Det är det som är så bra med musik, man kan relatera även om någon annan har skrivit den.

"Är helt över det"

Artikelbild

| Lisa Ajax är tillbaka i Melodifestivalen för tredje gången.

Att drabbas av olycklig kärlek är någonting som få undkommer – Lisa Ajax ska försöka förmedla sina tidigare erfarenheter under framträdandet.

Det hände mig förra året men jag är helt över det nu, så det är väldigt skönt. Jag kan fortfarande ta fram känslorna som jag kände då, men nu är jag väldigt glad, berättar hon.

Scenmässigt kommer det att vara avskalat. Ajax är själv på scenen, utan dansare eller specialeffekter. Det som ska ta plats går inte att se, bara höra.

Det vi fokuserar på är känslan. Vi vill bara att folk ska lyssna på texten och känna det jag känner, säger Lisa Ajax.

"Fått göra båda"

TT: Vad tar du med dig från dina tidigare år i Melodifestivalen?

Första gången gick jag till final direkt och andra gången via Andra chansen, så jag har fått göra båda. Jag har märkt att det inte går att veta vad folk tycker förrän de har röstat, säger hon.

Trots att det långt ifrån är första gången Lisa Ajax uppträder inför en miljonpublik är nervositeten starkt kännbar.

Det är en speciell känsla att vara så här nervös, det är som att kroppen vill stänga av. Men man kan inte säga "nej, jag vill inte göra det här", man måste göra det.

Hon kan till och med drabbas av minnesförlust på scenen.

När jag står på scenen är jag så fokuserad att jag inte kommer ihåg någonting. Innan jag körde "I don't give a" frågade jag min koreograf "hur börjar egentligen låten?", och han började sjunga. Det är det enda jag kommer ihåg från det framträdandet, säger Lisa Ajax.

TT: Är du en tävlingsmänniska?

Ja, men jag tycker att det är svårt att tävla i musik. Men det är klart att jag gillar att tävla, annars hade jag inte ställt upp.