Först ut var Anders Roslund och Stefan Thunberg som tillsammans skrivit romanen Björndansen, som redan ser ut att bli Hollywoodfilm. Det är inte en dokumentär berättelse, men väl en roman baserad på verkligheten, som författarna utrycker det.

Och verkligheten är den så kallade Militärligan som i början av 90-talet genomförde tio mycket uppmärksammade rån mot vapenförråd, värdetransporter och banker. Stefan Thunberg är dessutom bror till tre av medlemmarna i ligan, men begick själv aldrig något brott.

– Jag berättade aldrig, men det är inte något brott att veta. Jag var uppfostrad så: att aldrig under några omständigheter ange någon i familjen.

Boken tog två år att skriva och är enligt författarna i grund och botten en far och son-historia om Stefan Thunbergs äldsta bror, tillika Militärligans ledare, och brödernas hårda och dominerande pappa. Thunberg beskriver den relationen som själva "hjärtslaget" i berättelsen.

Under de här åren i början av 90-talet studerade han själv till konstnär, samtidigt som hans tre bröder var landets mest eftersökta rånare.

– På något sätt blev det onormala normalt. Jag minns en gång då de fyllde en guldfiskskål med bytet från det senaste rånet. En miljon tar inte så mycket plats, var det någon som sade.

Frågorna efteråt var så många att författarkvällen drog ut på tiden. Till slut kom turen ändå till den tredje författaren, Lena Sjöberg. Hon konstaterade själv att det verkligen blev kontrasternas afton.

Sjöberg har skrivit både barnböcker, illustrerade böcker för vuxna och ett par faktaböcker – om is respektive ägg.

– Faktaböcker är verkligen kul. Jag lär mig själv otroligt mycket.